Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Draganovci

Obnovljena kapelica u kojoj se molilo i prije 600 godina

Foto: TZ-Vinkovci
16.04.2014.
u 12:38

- U vrijeme protuturskog rata, stanovništvo, 17 domaćinstava naselilo se u Vinkovce između 1687. i 1691. pa su draganovački korijeni ujedno i vinkovački korijeni, kaže velečasni Robert Farkaš

Zahvaljujući Povijesno športskom društvu Hrvatski sokol, Vinkovačkim šokačkim rodovima, udruzi moji Borinci i Župi Presvetog Srca Isusovog obnovljena je kapelica na lokaciji Draganovci na obroncima Borinaca kod Vinkovaca gdje je, kažu povijesni dokumenti, bilo naselje Draganovci. Velečasni Robert Farkaš, župnik Župe Presvetog Srca Isusovog podsjeća kako obnovom kapelice koja je, zapravo treća izgrađena na tom mjestu, vjernici Borinačkog naselja žele udahnuti život tom povijesnom mjestu, a istraživanjem su utvrdili kako je na tom mjesto bilo naselje i prvi zapis koji spominje toponim Draganovci je iz 1413.

- U vrijeme protuturskog rata, stanovništvo, 17 domaćinstava naselilo se u Vinkovce između 1687. i 1691. pa su draganovački korijeni ujedno i vinkovački korijeni. Draganovčani su, iako naseljeni u Vinkovcima, izgradili na mjestu porušene, novu kapelicu u čast Uzašašća Gospodnjeg što svjedoči kako su čuvali svoje svetinje i da se 600 godina na tom mjestu moli, ali je u komunizmu bila zapuštena jer je oko nje zasađena plantaža pa je i zaboravljena - kaže velečasni Robert Farkaš. Tim povodom, rekao je Zvonimir Liščić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi, na uskrsni ponedjeljak će desetak konjanika fijakerom odvesti gradonačelnika Mladena Karlića do kapelice na lokaciji Draganovci na blagoslov zvona i kapelice. Vinkovački povjesničar mr Zlatko Virc podsjeća kako je kontinuitet življenja na tom području od 12. stoljeća.

- Značenje kapele u Draganovcima valja vidjeti u akciji očuvanja kulturnog i vjerskog spomenika koji jasno ukazuje na postojanje i življenja našeg naroda na ovim prostorima još od 14. stoljeća iako postoje arheološki nalazi koji dokazuju postojanje života i kontinuiteta znatno ranije - kaže mr Zlatko Virc.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije