Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branio Vukovar

Obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre

Obljetnica smrti Blage Zadre
Foto: Branimir Bradarić
1/5
16.10.2014.
u 14:53

I ove godine u Vukovaru su se okupila obitelj Blage Zadre ali i njegovi suborci koji su se još jednom prisjetili koliko je on bio bitan u obrani Vukovara

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju, a zatim i komemorativnim skupom ispred spomen poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti danas je obilježena 23. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre.

I ove godine u Vukovaru su se okupila obitelj Blage Zadre ali i njegovi suborci koji su se još jednom prisjetili koliko je on bio bitan u obrani Vukovara.

– Kada je Blago poginuo sve je bilo zbrkano. Bili smo izgubljeni i nismo znali kako dalje. Sve do tada, uz njega, uvijek smo imali nekoga tko bi znao stati na loptu i reći što i kako dalje. Ubrzo je i pala obrana grada, rekao je Antun Jurić, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini inače i šogor Blage Zadre. Kaže da mu je drago što se i danas mnogi sjećaju lika i djela Blage Zadre kao i da je pitanje na koji način i koliko primjereno.

Govoreći o obrani Vukovara kazao je kako je Zadrina smrt bila početak kraja ali i da su se vukovarski branitelji držali koliko su mogli i dok su imali oružja i streljiva.

Jedini vukovarski general, koji je to postao posthumno, poginuo je između Kupske i Vinogradske ulice, nedaleko od Trpinjske ceste. Branitelji podsjećaju da je toga dana došlo do proboja neprijateljskih snaga te da su Zadro i jedna skupina branitelja otišli kako bi stabilizirali liniju. Tom prilikom je smrtno ranjen i Blago Zadro. Radi stalne pucnjave nisu mogli doći do njega pa su ga izvukli tek kada je zašlo sunce. Okupljenima su se na komemorativnom skupu obratili predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i saborski zastupnik Zvonko Milas, župan Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Komentara 9

GE
genšer
15:45 16.10.2014.

hmmmm nema ni Milnovića ni Josipovića,, valjda je negdje u državi srpska godišnjica ili dan jna!

LA
laptop
15:34 16.10.2014.

Kako obljetnica bez druga ive ups..pa on je protiv hrvatske kako smo zaboravili.

Avatar sisackiDomoljub
sisackiDomoljub
16:11 16.10.2014.

Decki pa otisli su oni nizvodno Drine medu svoje. Culi su da im je stigao prijatelj iz Rusije pa da se malo vide. Nije se nas heroj Blago Zadro borio za njihove interese pa nema smisla da mu odaju pocast. Neka ti je laka zemljica Hrvatino!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije