Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Obilježena 22. obljetnica pogibije osamnaest pripadnika 105. bjelovarske brigade

Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/10
18.08.2014.
u 18:00

U relativno kratkom vremenskom intervalu imali smo pogibiju 18 pripadnika, rekao je zamjenik ratnog zapovjednika bojnik Mirko Antolić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen-obilježje podignuto pokraj mosta na rijeci Savi u Slavonskom Brodu obilježena je 22. godišnjica pogibije osamnaest hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade. Prisjećajući se onih koji su svoje živote dali u ratnim operacijama tijekom kolovoza i rujna 1992.godine, od kojih je čak devet poginulo na današnji dan, vijence zahvalnosti i svijeće sjećanja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Nakon polaganja vijenaca prisutnima se s prigodnim riječima obratio zamjenik ratnog zapovjednika bojnik Mirko Antolić.

- Ratni put 105. bjelovarske brigade odvijao se na ratištima Zapadne i Istočne Slavonije te Bosanske Posavine u kojoj je jedan dio brigade s 1200 vojnika djelovao kao taktička grupa. Tijekom ratnog djelovanja 105. brigada imala je 92 poginula i 250 ranjenih pripadnika. Zadaća taktičke grupe u Bosanskoj Posavini bila je obrane hrvatskog naroda na tom području. Za povjesničare to predstavlja dilemu je li ona uspjela ili nije uspjela završiti zadatak nakon, rekao bih, čudnog slijeda događanja. U relativno kratkom vremenskom intervalu imali smo pogibiju 18 pripadnika, što s vojnog aspekta nije dobro i nešto tu nije bilo u redu. Sudbina Bosanske Posavine je poznata. Ona je morala biti napuštena i mi smo se morali povući. To je bila odluka visoke politike, a kao vojnici morali smo izvršiti zadane zadaće, koje smatramo izvršenim, iako ne onako kako smo to kao vojnici zamišljali, dakle zaštititi hrvatski narod i zadržati prostor Bosanske Posavine. Dvadeset i nešto godina je od završetka Domovinskog rata, međutim u tih dvadesetak godina bilo je i dosta priča koje nisu istinite, a tiču se 105. brigade. Smetaju nas netočnosti oko uloge brigade u proboju za Vukovar. Spočitava nam se da brigada nije odradila zadaću proboja u Vukovar, odnosno zadaću djelovanja u Istočnoj Slavoniji. Istina je sasvim drugačija, a to je da 105. brigada nije imala zadaću proboja u Vukovar, već zaštite i osiguranja komunikacija prema Vukovaru koje su trebale biti sigurne za dovlačenje snaga, opreme i pomoći, te svega onoga što je tada u vojničkom smislu bilo potrebno - kazao je zamjenik ratnog zapovjednika 105. bjelovarske brigade bojnik Mirko Antolić.

>> Pročitajte detalje akcije Oluja kojom se oslobodila domovina

>> 'Domovinski rat - laži i istine': Ante Marković je predlagao da se uhite Tuđman i Milošević

Komentara 1

BA
bakulušić
20:15 18.08.2014.

Priče o izdaji Vukovara i Bosanske Posavine potekle su iz krugova koji se i jučer i danas zalažu za postavljanje ćiriličnih tabli. Plasirane su s namjerom da se okalja ugled predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike. To je dio priče o "podjeli Bosne". Ničim dokazano ali za neke plodonosno. I danas razni politikanti na temelju te priče skupljaju političke bodove i truju hrvatsku politiku. Ta će priča završiti onda kada politički i vojni stručnjaci budu imali mogućnost da u hrvatskim medijima objasne stanje i zbivanje na tim prostorima. Sve do tada će biti laži i manipulacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije