Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENI RODITELJI

'Nećemo dopustiti djeci da idu u derutnu školu dok nova zbog političara zjapi prazna'

nova škola,Ruščica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
26.08.2014.
u 22:36

Zbog stranačkih prepucavanja suprotstavljenih politika grada i županije nova škola našla u "ničijoj" nadležnosti

- Nova osmogodišnja škola u Ruščici dovršena je još prošle godine, ali joj nedostaje školski namještaj i oprema pa je pred početak školske godine upitno hoće li djeca na nastavu ići u novu ili i dalje u derutnu staru školu. Prije četiri godine gradnju škole pokrenula je Općina Klakar, a po odobrenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je većim dijelom i financiralo projekt, radovi su započeli u lipnju 2011.godine.

Nakon izgradnje u što je uloženo više od 10 milijuna kuna škola nije počela s radom jer ju nitko nije želio opremiti. Opravdanja su se pronalazila u različitim tumačenima činjenice kako se ta područna škola nalazi izvan grada u seoskom području po čemu spada u nadležnost županije, dok je matična Osnovna škola "Vladimir Nazor" u gradu, po čemu pripada nadležnosti Grada Slavonskog Broda, pa se zapravo zbog stranačkih prepucavanja suprotstavljenih politika grada i županije našla u "ničijoj" nadležnosti. Roditelji su ljuti i na gradsku i na županijsku vlast, ali i resorno ministarstvo što još uvijek nisu osigurana potrebna sredstava i problem riješen.

Ogorčeni takvim stavom prema novoizgrađenoj školi u njihovom mjestu, odlučili su da im djeca više neće ići u staru školu pa su samoinicijativno u novu preselili stari istrošeni namještaj i školski inventar koji je poprilično neupotrebljiv i potpuno neprikladan za održavanje nastave u novoj školskoj zgradi.

- Škola je u nadležnosti Grada i Osnovne škole "Vladimir Nazor". Danas sam na inicijativu roditelja bio u Ruščici kako bi zajedno s njima razmotrio koliko uopće ima upotrebljivog namještaja, kojega su oni iz stare već preselili u novu školu. Na njihovu zamolbu da i županija dijelom pomogne sufinanciranje opreme postoji načelan dogovor župana i gradonačelnika koji bi se ovih dana mogao i konkretizirati. Uvidom u stanje kompletne opreme mišljenja sam da školi treba nova oprema u cijelosti. Dakle, trebalo bi kupiti nove stolice i stolove, ploče i nekoliko školskih ormara kako bi se nastava mogla održavati. Trenutno zbog racionalnosti nastava bi mogla biti u jednoj smjeni i to u četiri učionice. Prostorija buduće nove knjižnice sada je prazna i privremeno bi poslužila za nastavu zdravstvene i tjelesne kulture, a prostor ispred mogao bi biti priručna garderoba. Roditelji su naznačili da više ne žele djecu voditi u staru školu, jer su sav namještaj iz stare škole iselili. Nova škola ima šesnaest učionica, a potpuno opremanje stajalo bi oko milijun kuna - kaže Vladimir Štefanek pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu.

Hoće li se gradske i županijske vlasti uspjeti dogovoriti i hoće li prijeko potrebna oprema stići prije početka školske godine ostaje još za vidjeti, no potpuno je izvjesno da su roditelji čvrsti u svom stavu te da svojoj djeci više neće dozvoliti odlazak na nastavu u staru derutnu i oronulu školu, a da pri tome nova, udaljena svega stotinjak metara, zjapi prazna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije