Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkup

Nećemo dati lubenice po podcjenjivačkoj cijeni!

Lubenica
Thinkstock
20.07.2014.
u 11:28

- Lubenice koje kupci mogu sada kupiti u velikim trgovačkim centrima su iz Grčke i njima prolazi rok pa ih daju na akcijama.

 - Nabrali smo po prikolicu lubenica, ali po ovoj podcjenjivačkoj cijeni ih ne želimo predati jer 1,10 kuna ne podmiruje ni najosnovnije troškove. Od prošle godine je počelo ucjenjivanje niskim cijenama iako je do tada bilo solidno. Dođe nam da dignemo ruke od svega, napustimo sve što smo do sada ulagali u proizvodnju, a to su milijunske vrijednosti, i s djecom odemo u Njemačku - ogorčeni su Mirko Bošković i Ivan Stepić iz Cerne koji na 15-ak hektara proizvode lubenice i dinje.

Kažu kako imaju dogovor s otkupljivačem o količinama, ali ne i cijeni i to trgovački lanci s kojima surađuju, koriste i niskom cijenom praktički ih odbijaju da predaju lubenice i dinje.

- Lubenice koje kupci mogu sada kupiti u velikim trgovačkim centrima su iz Grčke i njima prolazi rok pa ih daju na akcijama. Prije tjedan dana su nudili 1,90 kuna što je bilo prihvatljivo, ali u nekoliko dana su snizili na 1,10 kuna, a nama je sve ispod 1,50 čist gubitak.

Na 7 hektara proizvodim 250 tona lubenica, 80-ak tona dinja i 100 tona tikvica, ali ako ovako ostane, nema mi druge nego suprugu i četvero odrasle djece pokupiti i u Njemačku s 15-godišnjim iskustvom koje je stekla moja obitelj u proizvodnji ovog voća i povrća - kaže Ivan Stepić, a slično razmišlja i Mirko Bošković koji je u sustav za navodnjavanje uložio gotovo milijun kuna.

- Računica kaže da troškovi po hektaru lubenice, ne računajući naš rad, gorivo, transport, infrastrukturu koju smo stvarali godinama, iznose 51.900 kuna, a kada nam lubenice plate po 1,10 kuna, dobijemo 52.000 kuna i tako ispadne da smo daleko i od podmirenja troškova, a kamoli da bi što zaradili. Od 2010. nas sustavno uništavaju i čim mi u Slavoniji nešto počnemo dobro raditi, ubijaju nas cijenama. Ne znam kome je to u interesu, ali izgubio sam volju za rad na lubenicama kojima sam se posvetio zadnjih 10-ak godina.

Uz to, bila je pretjerano kišna godina, a lubenice ne vole kišu, i zbog poplava u našem kraju, 30 posto uroda je jednostavno uništen. Nas nekoliko je pokrenulo proizvodnju šparoga i već su krenuli prvi urodi. Za sada smo zadovoljni, ali sve se bojim da će nas i tu niskim cijenama ubiti - kaže Mirko Bošković dodaje kako nekada pomisli da bi bilo najbolje doći pred Županiju s prikolicom lubenica i razbijati jednu po jednu.

>>Mali proizvođači ovisni o Agrokorovu otkupu: Grci srušili cijenu lubenica

>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna

Komentara 5

Avatar Getrib
Getrib
10:38 21.07.2014.

Nismo sposobni konkurirati u proizvodnji lubenica a mantramo o stranim investicijama koje bi nas izvukle iz krize.

MT
Magicni Tadeus
07:36 21.07.2014.

u njemackoj lubenica 1 € kg. i nevalja bist.

PE
pejic
10:32 21.07.2014.

Pa vama se nista neisplati pa onda cemo vako vi jedite vase a mi cemo one sto su dobre i jeftine !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije