Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
majstori brazde

Natjecanje u oranju privlači i nježniji spol. Sve više žena staje iza pluga!

oranje,smotra oranja,Galovac
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
29.08.2014.
u 17:30

Ovogodišnje natjecanje u Galovcu okupilo rekordan broj sudionika, čak 23 od kojih i tri žene

Da tradicionalno natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije iz godine u godinu postaje sve popularnije vidjelo se i na 13. smotri najboljih orača koja je na poljima u Galovcu pokraj Bjelovara u petak okupila dosad rekordan broj natjecatelja. U tri tradicionalne oračke discipline, oranju plugovima ravnjacima, plugovima premetnjacima i konjskim zapregama, nastupile su ukupno 23 ekipe.

Premijera za Marinu

I ovogodišnja smotra najboljih majstora brazde jasno je pokazala da oranje već odavno nije tipično muški posao, nego da ga uspješno mogu obavljati i žene. U ravnopravnoj konkurenciji s muškarcima ovog puta su se našle čak tri žene. Onoj najmlađoj među njima, Marini Perković iz Obrovnice, 17-godišnjoj učenici Komercijalne i trgovačke škole, ovo je bilo prvo sudjelovanje na natjecanju.

- Stric me naučio i traktor vozim još od svoje šeste godine. Prošle godine sam samo gledala natjecanje, a ove godine sam odlučila i sudjelovati i tako provjeriti svoje sposobnosti. Nisam opterećena plasmanom jer sam svjesna da je konkurencija prejaka, no svejedno zadovoljna sam nastupom i iduće godinu ću ponovo doći - zadovoljno je kazala ova simpatična mlada djevojka.

Drobni po sedmi put

Njenom bratiću 14-godišnjem Luki ovo je bio već drugi nastup. Iako godinu stariji on je i ove godine najmlađi sudionik od svih natjecanja u Hrvatskoj. Ani Drobni iz Dežanovca nastup u Galovcu bio je već sedmi na županijskoj smotri i iza sebe ima već i pobjednička postolja.

- Prije četiri godine sam podijelila drugo i treće mjesto i to je najbolji dokaz da i mi žene možemo biti jednako dobre u ovom poslu kao i muškarci - kazala je Drobni dodajući da i ove godine očekuje dobar plasman. Na kraju natjecanja sudačka komisija proglasila je najbolje. U disciplini plugova ravnjaka pobjeda je pripala Željku Krapecu iz Severina kojem ovo nije prva titula županijskog pobjednika. U disciplini plugova premetnjaka titulom najboljeg okitio se Zoran Kosanović iz Bjelovara, dok je najbolji orač konjskom zapregom postao Ivica Capan iz Ivanske. Krapec i Kosanović predstavljat će županiju na državnom natjecanju koje se ove godine sredinom rujna održava u Požegi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije