Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
andrija prlić

Najstariji Hrvat dočekao ulazak u EU pa preminuo u 106. godini

andrija prlic,portal
Ivica Galović/PIXSELL
03.07.2013.
u 16:55

Živio je u pet država – Austrougarskoj, staroj Jugoslaviji, NDH, SFRJ, neovisnoj Hrvatskoj, a dočekao je, eto, i šestu – Europsku uniju.

Najstariji Hrvat Andrija Prlić umro je u utorak u svojoj kući u Velikoj Kopanici u 106. godini života. Andriji je nedavno puknuo čir na dvanaestercu, nakon čega više nije mogao jesti i povratio bi sve što je pojeo. Nakon kraćeg boravka u bolnici, liječnici su ga poslali kući. Andrijin sin Jerko Prlić kaže kako im je otac posljednjih godina često znao reći da ne plaču kada on umre, nego da pjevaju jer se naživio.

– Uvijek je teško kada netko umre, ali mi smo se samo molili Bogu da se moj otac ne muči. Naše su molitve uslišane, bolest ga nije dugo držala. Otišao je dostojanstveno kao što je i živio. Za svojih 106 godina života nikada ni od koga ništa nije tražio, niti je što dobio – kaže Jerko Prlić. Iza najstarijeg Hrvata ostalo je dvanaestero djece, od kojih je jedno u međuvremenu umrlo, tridesetero unučadi i 35 praunučadi.

Živio je u pet država – Austrougarskoj, staroj Jugoslaviji, NDH, SFRJ, neovisnoj Hrvatskoj, a dočekao je, eto, i šestu – Europsku uniju. Oprezan i mudar kakav jest, o najnovijoj europskoj državi svojim je potomcima govorio: – Ne vjerujem ja nikome, tek ćete vidjeti kako će nam biti! Andrija Prlić bit će sahranjen u četvrtak u 15 sati na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, gdje mu je pokopana i supruga.

>>Najstariji Hrvat: Malo me bole križa, ali mogao bih živjeti još sto

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije