Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi srpski logor u RH

Kroz logor Bučje prošlo je više od 300 logoraša, a još uvijek se traga za 22

logor Bučje
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/4
16.01.2014.
u 16:17

–Zašto nitko ne kaže gdje su pokopani? Mogu to učiniti i anonimno. Naša uprava za zatočene i nestale će do posljednjeg daha i novčića tražiti naše nestale – poručila je Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

U spomen na 22 obljetnicu posljednje razmjene zatočenika logoraša iz logora Bučje, prvog srbočetničkog logora u Domovinskom ratu na području Hrvatske koji se nalazi između Požege i Pakraca danas je kod spomen kapelice sv. Antuna Pustinjaka održana prigodna komemoracija. Kroz logor je od kolovoza 1991. do sredine siječnja 1992.godine prošlo više od 300 ljudi, uglavnom civila, zatim branitelja i policajaca različite vjerosipovijesti, a još uvijek nije poznata sudbina 22 nestala zarobljenika.

Pakrački gradonačelnik Davor Huška podsjetio je kako je logor Bučje bio jedan od najzloglasnijih u vrijeme Domovinskog rata upućujući poziv svima onima koji znaju za sudbinu 22 osobe koje se još uvijek vode nestalima, a koji su prošli kroz logor da pomognu pronalasku njihovih zemnih ostataka.  
-Upućujem vapaj svima onima koji znaju bilo što o 22 još uvijek nestale osobe da bez imalo straha podijele svoje informacije i pomognu nam da dođemo do zemnih ostataka nestalih kako bismo ih mogli dostojno sahraniti, zapaliti im svijeću i odati im počast koju zaslužuju – poručio je Huška.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je kazao da se na ovom mjestu vraćamo u vrijeme koje bilo vrijeme ponosa, časti i slave. Bilo je to, dodao je župan. i vrijeme tuge, jada i žalosti. -I danas možemo čuti jauk logoraša i muke koje su pretrpjeli samo zato jer su živjeli u svojoj domovini i sanjali san o njenoj neovisnosti. Možemo samo zamisliti kakav je bio jauk majke, supruge, prijatelje kada su sahranjivali tijela voljenih osoba, ali zamislimo samo kako danas žive 22 obitelji koje još ne znaju gdje su njihovi najbliži, a za to nitko ne odgovara – kazao je župan Tomašević.

Podsjetio je kako se zbog izručenja jednog čovjeka digla cijela država, a s druge strane za sudbinu 22 ljudi nitko ne pita. Jasna Jug, zamjenica predsjednice  Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja upozorila kako ima previše onih koji imaju negativni stav prema hrvatskim braniteljima i svemu onome što su oni napravili. –Godinama se sustavno radilo na stvaranju loše slike o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, a danas je ta pojava sve očitija i neskrivenija. Međutim, varaju se oni koji misle da će do kraja uništiti sve ono za čega su ginuli oni koji vole domovinu – poručila je Jasna Jug.

I Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja uputila je vapaj prema onima koji znaju nešto o sudbini neka jave. –Zašto nitko ne kaže gdje su pokopani? Mogu to učiniti i anonimno. Naša uprava za zatočene i nestale će do posljednjeg daha i novčića tražiti naše nestale – poručila je Nađ.
Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika RH Vlado Marić zahvalivši svima koji sudjeluju u obilježavanju ove obljetnice poručivši da treba najstrože kazniti one koji su mučili i ubijali zatočenike logora. –Naše institucije nikada ne smiju odustati od traženja pravde za naše logoraše jer to je njihova dužnost i sveta obveza  – poručio je Marić.

Komemoraciju je organizirala Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata uz potporu gradova Pakrac i Lipik te pokroviteljstvo Ministarstvo branitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije