Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONIJA

Izraelci savjetuju kako unaprijediti povrtlarsku proizvodnju i navodnjavanje

grupa Tahal
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
01.10.2014.
u 14:47

Posjetili su imanje Nikole Josipovića iz Privlake koji s obitelji obrađuje 70 hektara od čega je 21 hektar pod povrtlarskim kulturama koje zahtijevanju navodnjavanje.

Na poziv Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast, na istoku Slavonije borave predstavnici izraelske Tahal grupe, multinacionalne kompanije koja se bavi razvojem i upravljanjem vodnim resursima, projektiranjem modernih sustava za navodnjavanje te integriranim i općenito poljoprivrednim razvojem kako bi posavjetovali ovdašnje poljoprivredne proizvođače kako unaprijediti proizvodnju, a posebno kako što bolje iskoristiti sustave za navodnjavanje.

Posjetili su imanje Nikole Josipovića iz Privlake koji s obitelji obrađuje 70 hektara od čega je 21 hektar pod povrtlarskim kulturama koje zahtijevanju navodnjavanje. Od domaćina su doznali kako već deset godina navodnjava površine pod paprikom krumpirom, kupusom, lubenicama i dinjama sustavom cijevi "kao na kap", a vodu crpi iz bazena kojega je sam napravio.

- Ovdje su podzemne vode koje pune bazen, a i kiša pomaže pa crpkama usmjeravam vodu cijevima na polja pod povrćem - rekao je Josipović Izraelcima koji su pažljivo slušali, ispitivali i zapisivali. Ron Asaf iz Tahal grupe je domaćinima rekao kako će nakon što su pomno snimili stanje na ovom gospodarstvu što će učiniti i u Cerni na gospodarstvu Mirka Boškovića, napraviti cjelovit plan kako što bolje iskoristiti postojeće kapacitete i što bi se moglo dodatno opremiti kako bi proizvodnja bila veća.

- Jasno je da nije dovoljno znati kako zasijati neku kulturu već treba znati kako uzeti novac jer uspješna poljoprivreda se temelji na iznosu novca koji donosi. Koliko sam shvatio, ne postoji tržišna cijena, primjerice, ove paprike pa će te ih sigurno prodati jeftinije nego što bi mogli. Morate se prilagođavati i zašto svi u ovom kraju sijete istu sortu paprike. Sijte neku vrstu koje nema ovdje pa ćete ih više prodati i skuplje. Imate veliko imanje i morate pronaći tržište izvan svoga mjesta, a za to vam je potrebna logistika od pakovanja do prijevoza. To zahtjeva ulaganje ali će u konačnici donijeti novac. Još morate poraditi na dodanoj vrijednosti i, kako vi kažete, što više ulažete, manje zarađujete, a trebalo bi biti obrnuto - rekao je Ron Asaf razgledajući sa svojim suradnicima Josipovićeve nasade povrća i bazen s vodom koji navodnjava 21 hektar.

>> Izraelci provode pilot-projekt navodnjavanja u Slavoniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije