Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštićena vrsta

Iznemogli i pothranjeni bjeloglavi sup sletio mu u dvorište

'23.06.2009., Zagreb - Zooloski vrt grada Zagreba slavi svoj 84. rodjendan. Zooloski vrt nekim zivotinjama je dom vise od petnaest godina. Bjeloglavi sup Mojca ima dvadeset i devet godina.  Photo: Luk
'Luka Klun/Vecernji list'
23.09.2014.
u 15:48

Stručnjaci su utvrdili kako je riječ o prstenovanom bjeloglavom supu koji se iznemogao i pothranjen spustio na imanje kraj Otoka.

Pavo Ivezić iz Otoka kod Vinkovaca nemalo se iznenadio kada je na svom imanju ugledao njemu nepoznatu pticu pa je pozvao djelatnike Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije. Stručnjaci su utvrdili kako je riječ o prstenovanom bjeloglavom supu koji se iznemogao i pothranjen spustio na imanje kraj Otoka.

- Bjeloglavi sup je strvinar koji pripada u strogo zaštićene životinjske vrste, a zaštićen je i međunarodnim konvencijama. Još početkom 20. stoljeća su bili rasprostranjeni na gotovo čitavom prostoru Hrvatske, od Srijema do Dalmacije i na većini otoka. Danas je situacija znatno drugačija jer se ukupna populacija ove vrste procjenjuje na stotinjak parova koji se gnijezde na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Iako je prostor Vukovarsko-srijemske županije samo nekadašnje gnjezdilište ove vrste, migratorni put mladih supova i danas vodi preko naše županije prema Bugarskoj - kaže Pavao Dragičević iz Javne ustanove dodajući da je mladi sup prevezen i predan djelatnicima Centra za zaštitu ptica grabljivica Grifon iz Senja.

>>Bjeloglavi sup s Cresa letio do Švedske, nazad se vraća avionom

>>Strava! Lešinari pojeli tijelo poginule planinarke u 45 minuta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije