Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Azil u Ruščici

Izliječene ptice prstenovane i puštene na slobodu

Azil u Ruščici
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
13.08.2014.
u 20:35

U azilu za zaštićene životinje u Ruščici pokraj Slavonskog Broda danas je obavljeno prstenovanje ptica i puštanje na slobodu. Nakon pružene njege i boravka u azilu slobodu je ugledalo nekoliko domaćih grabljivica, među kojima četiri škanjca i jedna vjetruša, a u zrak se vinula i skupina od pet bijelih roda kojima je prije odlaska na jug neophodan boravak u prirodi kako bi se pridružile skupinama ostalih rodama i na vrijeme krenule put juga. Od njih pet tri su iz Vukovara, a u Ruščicu su dopremljene nakon pada njihovog gnijezda. Odlično su se oporavile, porasle i spremne su za let.

- Ove smo godine primili dvadesetak roda s gotovo čitavog područja Slavonije i Baranje. Građani nam donose ozlijeđene ptice kojima pružamo svu potrebnu pomoć, a potom ih vraćamo u prirodu. Važno je znati da svi oni koji žele pomoći, trebaju ozlijeđene ptice što prije dovesti u azil. Mnogi od njih sami ih pokušavaju liječiti i tu često griješe. Ptice nam donesu nakon mjesec ili više dana, no tada već dođe do krivog srastanja polomljenih krila ili nogu. Na žalost, tada ptici više nema pomoći - kaže vlasnik azila Mirko Milec.

Prstenovanje i pregled ptica obavili su licencirani hrvatski ornitolozi Mirko i Nenad Šetina, koji se praćenjem ptičjih populacija na prostoru Slavonije i Baranje bave dugi niz godina. Kažu da se broj roda na našem području iz godine u godinu smanjuje.

-Broj roda pada jer je sve manje vlažnih staništa na kojima skupljaju hranu za mlade. Na vlažnim livadama love skakavce koji su mladunčadi primarna hrana. Intenzivna melioracija pogubna je i za druge životinjske vrste. Istraživanja pokazuju da se dio europskih roda više i ne vraća s juga, već ostaju u Alžiru, Maroku i Tunisu. Ondje su za potrebe poljoprivrede izgrađene brojne vodene akumulacije, pa one sada privlače rode koje se tamo i nastanjuju - kaže Mirko Šetina.

>> Otvorena nastamba za zbrinjavanje ptica močvarica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije