Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Kuli blagoslovljena nova crkva

Izgradili je prognanici iz Hrtkovaca u Srijemu

blagolsov crkve u KUli
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/6
21.04.2014.
u 22:03

Papa Ivan Pavao II. za svoga pohoda Hrvatskoj 1998. godine blagoslovio je kamen temeljac za crkvu

U Kuli, filijali kutjevačke župe, požeški biskup dr. Antun Škvorčević danas je  blagoslovio novu crkvu sv. Petra. Na početku slavlja sve je pozdravio župnik Marijan Đukić te je predstavio povijest Kule od prvih pisanih tragova, zaustavljajući se na novijoj povijesti kada devedesetih godina u ratnom vihoru u to mjesto dolaze prognani Hrvati iz Srijema, pretežito iz mjesta Hrtkovci te određeni broj Hrvata iz Bosanske Posavine. Istaknuo je kako u to vrijeme u Kuli nije bilo crkve jer je srušena 1952., te se javila potreba gradnje nove crkve. Papa Ivan Pavao II. za svoga pohoda Hrvatskoj 1998. godine blagoslovio je kamen temeljac za crkvu, a 26. ožujka 1999. potpisano je dopuštenje za izvođenje radova, te je iste godine na Uskrsni ponedjeljak biskup Škvorčević postavio kamen temeljac za novu crkvu. Posebno je pozdravio Antuna Plivelića koji je dao najveći doprinos izgradnji crkve.

Biskup  je izrazio radost zbog blagoslova nove crkve i sudjelovanja brojnih vjernika, napose Srijemaca i dvojice njihovih svećenika,  Željka Tovila te Ivice Živkovića.  Kazao je kako je nova crkva u Kuli veća nego li su potrebe njezinih vjernika te da ona svojim mjerama na svoj način svjedoči o širini i veličini srijemskog, hrtkovačkog srca otvorenog za Boga.

Pri koncu misnog slavlja đakon Ivan Popić pročitao je Pismo zahvale biskupa Škvorčevića koje je uputio Antunu Pliveliću, inicijatoru i voditelju gradnje crkve u Kuli i kojemu je uručio medalju.

-Još mi je u živom sjećanju kako ste nakon utemeljenja Požeške biskupije s velikim osjećajem za tjeskobe Srijemaca prognanih u Hrvatsku predložili da se u Kuli, naseljenoj najvećim dijelom Hrtkovčanima izgradi crkva u čast sv. Petra, koja bi im svjedočila o zavičaju, duhovno ih povezivala i bila mjesto nade i utjehe. Rado sam prihvatio tu Vašu sretnu zamisao, svjestan da njezino ostvarenje neće biti lako. Dijelim s Vama radost što je unatoč poteškoćama, napose materijalne naravi crkva pod Vašim vodstvom izgrađena te je svečanim blagoslovom danas, na Uskrsni ponedjeljak darujemo na čast Bogu i apostolskom prvaku sv. Petru te vjernicima u Kuli i svima drugima Srijemcima. Želio bih Vam od srca zahvaliti za plemenitost koju ste iskazali, žrtvu koju ste na sebe preuzeli i sredstva koja ste uložili. Čestitam Vama i svima drugima koji su sudjelovali na ostvarenju ovoga pobožnog djela – među ostalim kaže se u pismu zahvale Pliveliću.

Potom je župnik Marijan Đukić zahvalio svim donatorima i vjernicima, istaknuvši kako crkva još uvijek nije završena te je izrazio nadu da će se ona moći uskoro tako opremiti da bude i posvećena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije