Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

I ove godine središnji događaj Dana sjećanja bit će Kolona sjećanja

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
22.10.2014.
u 14:22

I prošle godine je bila jedna kolona i to mi, koji živimo u Vukovaru, vrlo dobro znamo, rekao je Penava

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je danas u Vukovaru program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji se održavaju pod trajnim sloganom Vukovar – mjesto posebnog pijeteta. Ovogodišnji program odvija se od 11. do 20. studenoga u okviru čega će biti održane razne izložbe, stručni skupovi, predstavljanja knjiga, festival domoljubne poezije…

Ipak, i ove godine središnji događaj bit će Kolona sjećanja koja je kreće iz dvorišta vukovarske bolnice i ulicama grada ide do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata gdje će biti položeni vijenci i služena misa. Ovogodišnju Kolonu sjećanja predvoditi će pripadnici 4. bojne 3. gardijske brigade zajedno sa pripadnicima 204. vukovarske brigade i braniteljskim udrugama grada Vukovara. Odgovarajući na upit novinara jesu li u Vukovar 18. studenoga dobro došli i predsjednici RH, Sabora i Vlade Penava je rekao da posebne pozivnice neće ići prema nikome te da su u Vukovar dobro došli svi koji se prema žrtvama Vukovara odnose s pijetetom i koji prema gradu heroju imaju i trunku suosjećanja. Najavio je da će on 18. studenoga, u 10 sati kada počinje službeni program, biti u dvorištu bolnice poslije čega će se pridružiti Koloni sjećanja.

– I prošle godine je bila jedna kolona i to mi, koji živimo u Vukovaru, vrlo dobro znamo. Imali smo kolonu od 100 000 ljudi i grupu od 200 ljudi. Ne znam zašto se i oni nisu priključili toj koloni. Nadamo se da će ove godine biti jedna kolona i da nikome neće pasti na pamet organizirati dvije, tri ili pet kolona. I državi je potrebna jedna kolona, jedan smjer i jedinstvo i to će biti poruka koju ćemo mi poslati iz Vukovara, rekao je Penava.

Konferenciji za medije nazočio je i Tomislav Josić, koji je od prije nekoliko tjedana predsjednik Savjeta za branitelje u Gradu Vukovaru.

– Puno puta do sada rekli smo što mislimo o predsjednicima. Mislim da se oni ne odnose sa posebnim pijetetom prema gradu Vukovaru jer vidimo kako se postupa sa gradom. Oni mogu doći ali sigurno ne s pijetetom. Doći će jer moraju doći da ispoštivaju svoje obveze iako o njima ovisi hoće li doći ili ne, rekao je Josić. Novinare je interesiralo i, s obzirom na dešavanja od prošle godine, kakav doček se priprema čelnicima države na što je Josić odgovorio da je kolona 18. studenoga uvijek jedna te da je tako bilo i prošle godine iako su neki vidjeli više kolona.

– Vidite što se sve dešava u Zagrebu. Gdje traje prosvjed i na koji se planira dovesti još ljudi. Neka dođe tko želi da dođe, a kako će biti vidjet će se sve 18-og. Sve je moguće, rekao je Josić.

>> 'Predsjedniku, premijeru, šefu Sabora... mjesto je u Koloni sjećanja'

Komentara 5

MX
MXLCLGTG
14:36 22.10.2014.

Oni koji nisu za hrvatsku u ratu ucinili niste i ne mare za zrtve oni idu i polazu vijence samo radi osobne promidjbe i skupljanju glasova pa i Bandic je puzeci po snijegu polago vjence samo radi glasova.

SI
Sittingbull
10:11 23.10.2014.

Kakvi foliranti. Hoćete li opet sa srbima uvoditi dvojezičnost kao 2009. a poslije prodavati maglu.

SI
Sittingbull
10:22 23.10.2014.

Jedna kolona je bila samo u njihovim glavama. Kome prodaju te fore. Briga njih za Vukovar, važna im je samo vlast po svaku cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije