Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRIGA O ZDRAVLJU

I građani Slavonskog Broda obilježili Dan srca

Dan srca
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
29.09.2014.
u 18:02

Razlog obilježavanju "Dana srca" je činjenica da su kardiovaskularne bolesti uzrok gotovo polovine svih smrtnih slučajeva

Svjetskom pokretu za bolje zdravlje srca pridružili su se i Brođani, te pod geslom "Živi, radi, igraj se, pridruži se !" na gradskom Korzu obilježili "Dan srca". Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja uz brojne korisne zdravstvene savjete i mnoštvo promotivnih materijala građanima je omogućio i besplatno mjerenje krvnog pritiska, razine šećera u krvi, tjelesne visine, težine i izračun indeksa tjelesne mase. Brojnim akcijama do sada, pa tako i ovoj današnjoj, cilj je stvoriti pozitivno okruženje koje potiče svijest o zdravlju srca, te pomaže ljudima da unesu pozitivne promjene u svojim životima i navikama, jer na taj način mogu znatno umanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara.

- Razlog obilježavanju "Dana srca" je činjenica da su kardiovaskularne bolesti uzrok gotovo polovine svih smrtnih slučajeva. Današnji je dan prilika da se ukaže na brojne rizične faktore i da se djelovanjem zajednice oni smanje. Rizični faktori koji uzrokuju pojavu kardiovaskularnih bolesti su pušenje, prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost, dijabetes, povišeni kolesterol, a dio faktora je i genetika. Na jedan dio rizičnih faktora možemo utjecati. Možemo prestati pušiti, provoditi više vremena na otvorenom, više se baviti fizičkom aktivnošću, promijeniti prehranu i način života. U Brodsko-posavskoj županiji svaki drugi stanovnik umire od kardiovaskularnih bolesti. Među prvih deset razloga je infarkt miokarda, ali i cerebrovaskularni inzult. Sve to ima veze s kardiovaskularnim bolestima i tim rizičnim čimbenicima - istaknuo je ravnatelj Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije dr. Ante Cvitković.

>> U 10 godina od bolesti srca i žila umrlo 36 posto manje ljudi

>> Savjeti koje muškarci NE žele čuti. 5 jednostavnih pravila za dulji život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije