Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUREA FEST

Folkloraši sa običajima požeškog kraja otvorili feštu pjesme i vina

Aurea fest
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/7
02.09.2014.
u 10:32

Pozdravne riječi posjetiteljima i izvođačima uputili su direktor ''Aurea festa“ Veljko Valentin Škorvaga i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

Festivalom običaja sa velikom povorkom povijesnih postrojbi, folkloraša, tamburaša i konjskih zaprega započeo je u Požegi Festival festivala nazvan ''Aurea fest“, a njime se slavi 45 godina takvih priredbi u ovom kraju.

Pozdravne riječi posjetiteljima i izvođačima uputili su direktor ''Aurea festa“ Veljko Valentin Škorvaga i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a ovu sedmodnevnu priredbu otvorio je gradonačelnik Požege Vedran Neferović zahvalivši se čelništvu festivalu za dobru organizaciju. Više stotina folkloraša i tamburaša predvođeni puhačkom glazbom ''Trenkovi panduri“ nakon dolaska na središnji Trg Sv. Trojstva prikazali su običaje  požeškog kraja kroz sva godišnja doba uključujući i običaje vinogradara i vinara prikazane na ''Požeškoj berbi grožđa“ u kojoj su sudjelovale udruge vinara iz Požege, Kutjeva i Kaptola.

Već tijekom popodneva trajao je u festivalskom šatoru Festival vina i gastronomije sa odabranim starim jelima ovog kraja i degustiranjem odabranih vina uz nastup tamburaša ''Skitnice“ iz Nove Gradiške i kutjevačkih ''Garavuša“, a u šetalištu Požege kroz programe ''Muzej u loncu“ i ''Anđeoska kuhinja“ natjecali su se u kuhanju izvornih jela(cicvara, gojtan i druga) gradonačelnik i župan, te druge osobe iz javnog života, a tu su, kao i na uglu bećaraca,  nastupili tamburaši ''Žute dunje“ iz Cernika, polaznici vrtića, folkloraši, žongleri, mađioničari i drugi. Prvi festivalski dan zaključen je koncertom popularnih ''Slavonskih dukata“ pod vodstvom Ivice Gruje Iće, a više stotina posjetitelja zaplesalo je popularni taraban, koji je najveće kolo u Slavoniji. U utorak uvečer je Festival mode i nakita kada će poznate osobe nositi će odjevne predmete petnaestak naših proizvođača.

>>Puni se 500 butelja vina za Aurea fest

>>Sedam dana festivala sa nizom novih sadržaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije