Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplave

Dva mjeseca od probijanja nasipa kod Rajeva Sela

poplave
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
17.07.2014.
u 14:46

Prvo je valjalo izvući uginulu stoku, iz kuće iznijeti natopljeno i uništeno pokućstvo i kućanske aparate, a potom iznijeti podove, obijati žbuku i isušivati prostorije da bi mogla početi obnova.

Prije točno dva mjeseca, savski nasip kod Rajeva Sela nije izdržao i bujica je nadrla prvo u kuće naselja Padež u Rajevu Selu, a potom u u obližnju Gunju i time je započela katastrofalna poplava županjske Posavine kakva se ne pamti u Hrvatskoj.

Gotovo 10 000 ljudi je evakuirano, na tisuće kuća u Gunji, Rajevu Selu, Račinovcima, Strošincima, Posavskim Podgajcima i Đurićima je potpoljeno, stotine će ih morati rušiti, ali je država obećala da će izgraditi nove i obnoviti oštećene kuće. Voda se odavno povukla i odmah su počele pripreme za obnovu.

Prvo je valjalo izvući uginulu stoku, iz kuće iznijeti natopljeno i uništeno pokućstvo i kućanske aparate, a potom iznijeti podove, obijati žbuku i isušivati prostorije da bi mogla početi obnova.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: Goran Febezar/Pixsell

- Puno se čini i puno se učinilo, posebice zadnjih tjedana. Stručnjaci obilaze kuće i za sedam dana znat ćemo koje se kuće ruše, koje će obnavljati država, a koje će vlasnici sami obnoviti i uzeti 40 ili 70 tisuća kuna. Svakog dana se nešto radi iako se nekome čini da je to presporo. Sada su nam najpotrebniji isušivači pa smo nabavili 100 komada i podijelili ih, a Ministarstvo graditeljstva će nam sljedećeg tjedna dostaviti još 100 isušivača. U Gunji je 1630 kuća, a gdje su još drugi objekti poput poslovnih prostora, radionica, staja i slično, pa se ne može sve napraviti preko noći. Isplaata po 4 000 kuna teče i borim se da svi koji imaju uvjete dođu na popis. Općenito, sve ide na bolje i ne može se usporediti s onim što je bilo prije dva mjeseca. Ovih nekoliko mjeseci povoljnog vremena valja iskorisitit i što više napraviti. Vjerujem da će se za dva mjeseca, a možda i prije, prvi Gunjanci vratiti u svoje domove, a tako je i u drugim mjestima. Oni koji sami obnavljaju svoje kuće i koje nisu jako oštećene, vratit će se vrlo brzo, a do Nove godine će se vratiti 90 ili više posto stanovnika - kaže Hrvoje Lucić, vjerojatno najpoznatiji hrvatski općinski načelnik.

Lucić dodaje kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio dolazak s donacijom od 60 hladnjaka, Ministarstvo gospodarstva će donirati građevinska kolica, lopate, metle i drugo pšotrebno za obnovu koja, kako je najavila ministrica Anka Mrak Taritaš, počinje i službeno u ponedjeljak obnovom škole u Gunji.

>>'Ništa nas nije moglo pripremiti na tih desetak sati u Gunji'

>>Brodski harmonikaši donirali 7 hladnjaka poplavljenima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije