Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POPLAVA

Domaći namještaj za obnovu kuća u Posavini

Namještaj tvrtke Mobilar
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
21.07.2014.
u 09:24

Ekonomisti smatraju kako bi se pametnim pristupom obnovi poplavljenih sela mogla izvući korist veća od iznosa materijalnih šteta.

Isporuka hrvatskog namještaja za kuće u poplavljenim područjima mogla bi spasiti domaću drvoprerađivačku industriju, koja zapošljava 50 tisuća radnika i koja je do sada u 65-postotnom obimu bila orijentirana na izvoz.

Ekonomisti smatraju kako bi se pametnim pristupom obnovi poplavljenih sela mogla izvući korist veća od iznosa materijalnih šteta. Preduvjet za to je da sav materijal koji će se u obnovi ugrađivati u stambene i infrastrukturne objekte bude plod hrvatskog gospodarstva.

- Riječ je o dobroj ideji i pravom poticaju domaćoj drvnoj industriji. Ako bude raspisan natječaj, sigurno ćemo se javiti. Imamo zanimljive proizvode i kvalitetu, a isto tako i volju i kapacitete za taj posao – kaže Miro Opačak iz brodske tvrtke Mobilar.

On dodaje kako je na sličnim poslovima već radio u jednoj đakovačkoj tvrtci prilikom obnove ratom opustošenih područja. Riječ je, kaže, o specifičnom i relativno jednostavnom poslu, budući da se stalno rade isti proizvodi, kao na traci. Plaćanje je osigurano, jer sve financira država.

I drugi domaći proizvođači redom ističu kako su sposobni i opremljeni omogućiti isporuku namještaja za sve stradale domove, ali neki su i nezadovoljni što je propala zamisao Crvenog križa da se namještaj kupi novcem od donacija.

- Crveni križ htio je kupovati naš namještaj, ali odustali su nakon što se protiv njih podigla ona hajka. Šteta što je tako ispalo, jer cijena je niža i lakše je raditi kada se odjednom naruči veća količina, nego kada svaki kupac naručuje posebno – kaže Bruno Majcen, vlasnik "Tapetarije Majcen" iz Slavonskog Broda, koji je i dalje zainteresiran za taj posao.

>>Brodski harmonikaši donirali 7 hladnjaka poplavljenima

>>'Ništa nas nije moglo pripremiti na tih desetak sati u Gunji'

Komentara 2

Avatar gladnijura
gladnijura
11:11 21.07.2014.

I ne samo namještaj. U igri su i prozori i vrata i žbuka i ciglica i sve što ljudi trebaju da bi izgradili zgradu!

OB
Objektivno...
09:10 22.07.2014.

Bruno Bruno, crni Bruno... Nije hajka nego samo dosljedna primjena Zakona o humanitarnoj pomoći. Koji kaže samo PRIKUPITI i PRUŽITI. Nigdje ne kaže KUPOVATI. Ili nedaj Bože OROČITI (čitaj:oploditi). Dakle, gospodo iz Crvenog, ako ste za mene poplavljenog već PRIKUPILI pomoć, onda mi ju i PRUŽITE. Znam ja sam što mi treba i kod Brune ću već KUPITI... A ako ko treba raspisivati natječaje za namještaj, onda je to Vlada RH ili neko njeno ministarstvo. Ako se Crvenom križu već toliko raspisuju natječaji, neka ga raspišu kada nabavljaju hranu za pučke kuhinje ili kada nešto grade. Tako da znaš Bruno moj dragi... probudi se malo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije