Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodski genijalci

Dok drugi fejsaju, oni uživaju u učenju

Mislav Balunović, Vedran Mihal, Ruben Grozdanić
Foto: Vedran Balen
30.12.2013.
u 09:52

Mislav Balunović, Vedran Mihal i Ruben Grozdanić mladi su genijalci iz Slavonskog Broda koji su ove godine ostvarili izvrsne rezultate na međunarodnim i državnim natjecanjima

– Kada mi je dosadno i ne znam što bih sa sobom, ja odem vježbati matematiku – kaže Mislav Balunović, učenik četvrtog razreda brodske gimnazije Matije Mesića. Zajedno s Vedranom Mihalom i Rubenom Grozdanićem, on je jedan od mladih genijalaca koji su ove godine ostvarili izvrsne rezultate na međunarodnim i državnim natjecanjima i na koje je grad Slavonski Brod s razlogom ponosan. Zahvaljujući svom znanju i umijeću, Mislav i Vedran već su proputovali "pola svijeta", a za osvojene medalje na olimpijadama nagradio ih je i ministar Jovanović.

– Svatko ima neki svoj hobi, moj je vježbanje zadataka. Uvijek se nađe neki zadatak koji ne znam riješiti i onda si počnem postavljati neka pitanja tipa što napraviti, kako ga svladati i tako – kaže Mislav, koji je proteklog ljeta nastupio na čak dvije olimpijade. Na onoj informatičkoj u Australiji osvojio je srebrnu, a na matematičkoj u Kolumbiji brončanu medalju. Dok su se drugi kupali i fejsali, on je putovao po natjecanjima i učio, ali nije mu bilo teško. Dapače, rado bi radio i više, ali u Brodu za razliku od, primjerice, Zagreba, ne postoje udruge koje za nadarene učenike organiziraju dodatne edukacije. Inače, pripreme za tako velike smotre traju zapravo kroz cijelu srednju školu, a pred natjecanje se samo malo intenziviraju. Mislavov kolega iz Gimnazije Vedran osvojio je srebrnu medalju na geografskoj olimpijadi u Japanu, stekavši u toj predivnoj zemlji najbolje iskustvo u životu. Sam test bio je, kaže, puno zanimljiviji od onog klasičnog i suhoparnog na koji smo naviknuli u našim školama.

– Tražilo se razmišljanje o uzrocima i posljedicama nekih prirodnih i društvenih procesa. Primjerice, morali smo izraditi zemljovid jednog kvarta u Kyotu i predložiti strategiju unapređenja obrane od poplava, jer kroz taj kvart prolazi dosta rijeka i kanala. Sve me je to oduševilo – ističe Vedran. Najmlađi u ovom društvu, osnovnoškolac Ruben, ove je godine pobijedio na državnom natjecanju iz povijesti. Putovanja na daleke i egzotične destinacije tek su pred njim...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije