Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZMINIRANJE

Do travnja iduće godine Vukovarsko - srijemska županija bit će bez mina

razminiranje
Foto: Branimir Bradarić
1/3
22.01.2014.
u 13:02

Iseljeni Hrvati iz Australije donirali su 19.269 australskih dolara

Tijekom iduće godine Vukovarsko – srijemska županija bit će očišćena od mina, a sva nekadašnja minirana i minski sumnjiva područja vraćena društvu na dalje gospodarenje, rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec tijekom današnje posjete Vukovaru. Tom prilikom je Đurđa Adlešić, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatska bez mina, uručila županu Vukovarsko – srijemske županije Boži Galiću ček na iznos od 19.269 australskih dolara na ime razminiranja, a koji su donacija iseljenih Hrvata iz Australije. Inicijator  akcije je bio hrvatski iseljenik Darko Balaban s prijateljima Hrvatima iz Australije uz pomoć Hrvatskog vjesnika - The Croatian Heralda iz Australije.

Donacija je namijenjena za razminiranje jednog od područja Vukovarsko-srijemske županije. Navedeni iznos udvostručio je ITF ENHANCING HUMAN SECURITY iz Ljubljane koji raspolaže fondom sredstava Američke Vlade. Adlešić je najavila da će u lipnju ove godine biti osigurana još jedna donacija od strane hrvatskih iseljenika. Govoreći o trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj, kada je riječ o razminiranju, Jakopec je rekao da će ove godine na istoku Hrvatske prioritet biti razminiranje poljoprivrednih zemljišta.

– Očekujemo da do kraja 2014. godine sva poljoprivredna zemljišta budu očišćena od mina. Tada će preostati šumski predjeli ra razminirati. Rat je završio 1995. godine, a sad smo u 2014. godini, što najbolje govori kolika je šteta pričinjena Hrvatskoj, rekao je Jakopec.

Podsjetio je i da je na području Hrvatske trenutno minski sumnjivo 530 kvadratnih kilometara raspoređenih u čak 12 hrvatskih županija. Od toga u Vukovarsko – srijemskoj županiji minski sumnjivo je 27 kvadratnih kilometara od čega će, kako se najavljuje, polovica površina biti riješena ove godine. Prije nekoliko dana objavljen je natječaj za razminiranje 4,5 kvadratna kilometra u najistočnijoj hrvatskoj županiji i uskoro kreću u realizaciju.

– Kada je riječ o rokovima nalazimo se na polovici puta nacionalne strategije Hrvatska bez mina 2019 godine. Malo zaostajemo radi nesrazmjera novčanih sredstava ali se nadamo da ćemo kroz sredstva EU fondova uhvatiti ritam. Svaka donacija je hvale vrijedna, a koliko znače govori i to da je Hrvatska u dosadašnji tijek razminiranja uložila 60 posto vlastitih sredstava.

Župan Galić podsjetio je da je sa Mirnom reintegracijom u Vukovarsko – srijemskoj županiji minski sumnjivo bilo 120 kvadratnih kilometara zemljišta ali da je raznim aktivnostima i suradnjom to smanjeno na 27 kvadratnih kilometara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije