Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važan projekt

Do kraja godine u Vukovaru se postavlja Gong svjetskoga mira

Gong mira,Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
23.07.2014.
u 16:52

Dogradonačelnica Vukovara Marija Budimir rekla je da će postavljanjem gonga Hrvatska postati 19 zemlja svijeta koja ima takav spomenik.

Poslije šest godina od pokretanja inicijative do kraja godine konačno bi trebao biti u Vukovaru postavljen Gong svjetskoga mira. Tim povodom u Vukovaru je danas boravio i veleposlanik Indonezije u RH Agus Sardjan koji je rekao da se dugo ništa nije događalo ali i da se sada ulazi u fazu kada bi projekt trebao biti realiziran. Istakao je i zadovoljstvo činjenicom da je predsjednik RH Ivo Josipović prihvatio da bude pokrovitelj postavljanja gonga mira u Vukovaru.

- Radi se o vrlo važnome projektu. Do sada su postavljena 43 ovakva ili slična spomenika u raznim gradovima svijeta. Kada se završi i Vukovar će postati jedan od gradova svjetskoga mira, rekao je Sardjan. Sponzor postavljanja gonga mira je hrvatski iseljenik Franko Cetinić koji je rekao kako je vrijednost gonga u otvaranu prema svijetu i to ne samo u kulturnom nego i poslovnom smislu. Istakao je da je gong promjera dva metra i težak 200 kilograma. Na njemu su ucrtane i zastave svih država i religija svijeta.

– Osnovni simbol gonga je mir u svijetu, istakao je Cetinić. Dogradonačelnica Vukovara Marija Budimir rekla je da će postavljanjem gonga Hrvatska postati 19 zemlja svijeta koja ima takav spomenik.

- Prva lokacija za trajnu lokaciju gonga bila je Centar za mir i toleranciju, ali kako je on još uvijek samo idejno rješenje došli smo do nove dvije moguće lokacije za njegov trajni smještaj. Razmišljalo se o muzeju ali i Memorijalnom centru Domovinskog rata koji će sada u sklopu projekta ministarstva branitelja posjećivati i osnovci iz cijele Hrvatske; Do kraja ove godine trebalo bi uslijediti i postavljanje gonga svjetskoga mira, najavila je Budimir.

>>Vukovar dobiva World Peace Gong!

Komentara 1

DA
davorradman
18:07 23.07.2014.

Zašto u Vukovaru, kad tamo, čitajući novine, ni među lokalnim stanovništvom nema mira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije