Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET U GUNJI

Dječak prepoznao ministricu: 'Gdje si Milenka, šta ima'

Gunja
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/8
29.09.2014.
u 15:04

General Lovrić dječaku Tariku darovao je vojničku kapu za uspomenu

Poslije 67 radnih dana danas je, na dan kada se obilježava i dan udruge, svečano otvoren i u rad pušten objekt kojim se koristi Društvo osoba s invaliditetom Zvjezdice u Gunji. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić rekao je da je riječ o objektu koji su svojim radom i angažmanom obnavljali pripadnici Inženjerijske postrojbe Gardijske oklopno-mehanizirane brigade iz Vinkovaca.

– U tih 67 dana 14 vojnika je svakodnevno, po svim vremenskim uvjetima, radilo na obnovi objekta. Poslije svega mogu reći da sam ponosan na sve što smo učinili i što smo omogućili da se obnovi jedan ovakav objekt u Gunji – rekao je Lovrić. U obnovu i opremanje objekta uloženo je oko 380.000 kuna, od kojih su 200.000 kuna osigurali pripadnici MORH-a i HV-a. Oni su, sukladno svojim mogućnostima, izdvajali sredstva za obnovu objekta u Gunji. Lovrić kaže da ne zna koliko je tko izdvajao, ali i da su uplate iznosile od pet pa i do tisuću kuna. Preostala sredstva osigurana su putem donacija koje su pristizale za ovu namjenu.

– Spašavali smo ljude, njihovu imovinu, blago, a sada smo pokazali i svoj humanitarni dio i drugu dimenziju djelovanja, odnosno, da nismo samo angažirani za obranu RH i mirovne operacije nego i za humanitarne aktivnosti. Zahvalio bih svim vojnicima i pripadnicima MORH-a koji su na bilo koji način pomogli ne samo u obnovi ovoga objekta nego i u obrani od poplava ugroženih područja Hrvatske – rekao je Lovrić.

Pripadnici HV-a u poplavom uništen i razrušen objekt ušli su krajem lipnja. Ni jedan dio objekta nije ostao pošteđen, a unutrašnjost je bila potpuno uništena. Danas, 67 dana poslije, objekt je moderno opremljen, po svim standardima, zamijenjena je stolarija, postavljeno podno grijanje... Bilo je tu i nepredviđenih teškoća, ali su i one svladane. Lovrić je najavio da poslije obnove objekta Društva uskoro započinju i radovi na obnovi Društvenoga doma u Rajevu Selu gdje će također biti angažirani pripadnici HV-a, ali i saveznici iz SAD-a koji će osigurati 150.000 dolara.

Zadovoljna viđenim, danas je u Gunji bila i potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je istaknula važnu ulogu vojske. Dodala je i da Udruga Zvjezdice pokazuje primjerom kvalitetan rad s osobama s invaliditetom te da je Ministarstvo u protekle tri godine promijenilo način financiranja. Odnosno, prijašnja raspodjela novca po kojoj je 60 posto sredstava namijenjenih udrugama koje skrbe o osobama s posebnim potrebama završavalo u Zagrebu sada je promijenjena, pa tako sada taj iznos završava u ostatku Hrvatskoj. Novim uvjetima boravka oduševljeni su i sami korisnici, što su pokazali prilikom obilaska obnovljenih prostorija.

Dječak Tin tom prilikom prepoznao je ministricu, koju je nazvao Milenka, i rekao joj "Gdje si Milenka, šta ima", te je zagrlio dok je general Lovrić dječaku Tariku darovao vojničku kapu za uspomenu.

Stjepanka Leporiz, predsjednica Društva Zvjezdice, rekla je da udruga skrbi o 20 korisnika koji sada imaju mnogo bolje uvjete za boravak. Zaposleno je pet djelatnika i pet asistentica u nastavi. Zahvaljujući svima koji su pomogli na bilo koji način, rekla je da im i dalje veliki problem predstavlja činjenica što većina korisnika usluga udruge nije se vratila svojim domovima jer nisu obnovljeni pa ih se svakodnevno odvozi i dovozi s dva polovna vozila do mjesta gdje borave.

Komentara 21

SE
sestrićna
16:40 29.09.2014.

šta bi tek dobio da je rekao..gde si bre milanka..

DC
dubravko.crnjak
16:12 29.09.2014.

''Milenka!''...''Šta je?''....''Samo da ti čujem glas''... :)

Avatar MK
MK
16:58 29.09.2014.

...mali pazi se i cuvaj svoju kapu koju si dobio - ta ministrica volila bi najvise prvo "nacionalizirat" djecu i otet njih njihovim roditeljima, pa potom "privatizirati" djecu i predat njih istospolnim parovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije