Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
darovatelji krvi

Darovatelji krvi nagrađeni priznanjima

crveni križ
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
24.10.2014.
u 23:00

Danas su uručena priznanja Hrvatskog Crvenog križa darovateljima iz najistočnije županije za 35, 50 i 75 darivanja krvi

U Velikoj županijskoj u Vinkovcima, predsjednik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Antun Žagar, predsjednik županijskog Društva Crvenog križa dr Mato Karalić i ravnatelj DCK Vukovarsko-srijemske županije Zvonko Domaćinović, u nazočnosti predstavnika gradskih društava Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja, uručili su danas priznanja Hrvatskog Crvenog križa darovateljima iz najistočnije županije za 35, 50 i 75 darivanja krvi. Za 35 darivanja priznanje je dobila jedna darovateljica, za 50 darivanja 21 darovatelj i za 75 dvoje darovatelja.

- Još kad sam davno bio u vojsci, prvi put sam darivao krv jer bi dobili i dva dana nagradnog i od tada stalno, kada sam u prilici dajem krv. Do sada sam dao 76 puta - kaže Franjo Domaćinović iz Bošnjaka, a Šima Dominković iz Vinkovaca je dobio priznanje za 50 davanja krvi.

- To sam naslijedio od oca i prvi put sam krv dao 1976. i svake godine po nekoliko puta dajem i davat ću sve dok mogu. Sin je također darovatelj, a volio bih kada bi i unuk krenuo našim stopama - kaže Dominković. Predsjednik županijske Skupštine, Antun Žagar koji je i sam darivao krv 15-tak puta kaže kako se veseli što uručuje priznanja ljudima koji su 50 i 70 puta dali krv i time spasili mnoge živote.

Zvonko Domaćinović ističe kako bez najhumanije obitelji na svijetu, obitelji darovatelja krvi, ne bi nebrojeni životi bili spašeni, kako ozlijeđenima u prometnim nezgodama, u elementarnim nepogodama, u svakodnevnom životu, a pogotovo u ratu, pa se s ponosom i zahvalnošću prisjeća dugih godina Domovinskog rata, kada zahvaljujući ogromnom broju darivatelja, krvi za spas ranjenih i bolesnih nije nedostajalo niti jednog trenutka. - Niti u poslijeratno mirno doba, niti kada je jugoistočni dio Vukovarsko-srijemske županije poharala katastrofalna poplava nije bilo nestašica krvi i dramatičnih apela što je dokaz humanosti i velikog srca Slavonaca, pa Hrvatski Crveni križ upućuje čestitku svim darovateljima u povodu njihovog dana, 25. listopada, Dana darovatelja krvi - kaže Zvonko Domaćinović.

Komentara 1

CH
Changi
10:07 25.10.2014.

Darovatelj sam sa 89 davanja. Sretan sam zbog toga, ali zabrinut i tuzan kad cujem da se drzava sprema unistiti nekoliko tona plazme koja je dobivena i iz moje krvi. Zasto novinari nas davatelje ne pitaju o tome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije