Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŽA ŠTEFANIĆ

Najstarija Petrinjka proslavila 100. rođendan

Ruža Štefanić
Foto: Antun Petračić
1/5
21.04.2014.
u 13:05

Sada je nepokretna i sve zaboravljivija, a još za 98. rođendan je čilo hodala

Danas je stoti rođendan Ruže Štefanić, najstarije Petrinjke, podrijetlom Ličanke, rođene 21. travnja 1914. u Draženovićima kraj Brinja, u obitelji Draženović. U Petrinji se 1940. udala za Marka Štefanića, također ličkih korijena, iz sela Štefanića, brijača po zanimanju, a s mirovinom dočekanom u skladištu nekadašnje stare tvornice Gavrilović. Umro je 1978., a njihovi su nasljednici sinovi Ivica-Ico i Marijan, unuci Martina, Dinko, Marcel i Tomislav, praunuka Tea...

Baka Ruža od 2009. korisnica je Doma za starije i nemoćne osobe, sada je nepokretna i sve zaboravljivija, a još za 98. rođendan je čilo hodala.

- Znade pjesmice iz prvog razreda, ali se ne sjeća što je jela za doručak - kaže unuka Martina, bakina skrbnica i nasljednica obiteljske kuće Štefanića u nedalekoj ulici Brezje. U Ružinoj obitelji nasljedna je duboka starost: 90 godina ima joj sestra Anka Draženović u Požegi, a u 101. godinu ušla sestrična Marica Radotić u Sisku.

- Teško mi je ovako nepokretnoj, stalno u krevetu - požalila se slavljenica svojim gostima, koji su u podne ispunili malu sobu br. 143. u prvom katu Doma. Najveću tortu koja se mogla izraditi u Petrinji, uz dežurne djelatnice uskrsnog ponedjeljka uvezli su gradonačelnik Darinko Dumbović, njegova zamjenica Svjetlana Lazić i predsjednica Gradskog vijeća Sanja Lovrenović.

- Slastica je toliko velika da će po komad za ručak dobiti svih 190 naših korisnika. Baka Ruža već je treća u domu s dočekanih stotinu godina. Do sada su stoljeće svoga života ovdje slavili pokojni Rade Zrilić i Anica Đukanović, a Ivanu Bešlić manjkalo je samo nekoliko mjeseci do jubilarne i rijetke stote - rekla je ravnateljica ove ustanove Vesna Šturm-Šarić.

>> Nekad je bila najljepša u Poreču, a danas ima 101 godinu i sama surfa

Komentara 1

AJ
ajam
14:43 01.05.2014.

Znam baku Ruzu. Ico se jos dobro drzi. Tu je i Martina. Ne vidim snahu Ruzu. Baka Ruza je bila dobra, skromna i smirena zena i to je vjerojatno razlog da je dozivjela ovako duboku starost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije