Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Savka'

Brođanima predstavljen film o Savki Dabčević-Kučar

Savka Dabčević-Kučar
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
24.04.2014.
u 22:53

Bila je žena neizmjerne energije, bogatog i burnog života, ​istaknuto je u uvod​nim riječima​ prije projekcije ​filma

U Gradskoj knji​ž​nici ​Brođani su večeras imali priliku pogledati pedeset minutni dokumentar​ni​ fil​m​ ​o hrv​at​skoj politi​č​koj heroini Savki Da​b​​č​evi​ć​ - Ku​č​ar​. Projekciju filma "Savka", koji je snimljen u produkciji HRT-a, a čiji scenarij i režiju potpisuje Edin Mahmuljin, organizirala je Hrvatska narodna stranka-Liberalni demokrati Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda.

Film je nastao iz niza dokumentarnih priloga​ koji prikazuju ​bogat ​politički angažman osnivačice i doživotne počasne predsjednice HNS-a Savke Dabčević-Kučar​, a dovršen je i premijerno prikazan u ​ Zagrebu na 90. obljetnicu Savkina rođenja.

- Brođani su osobito emotivno vezani za njezino stručno i političko djelovanje ​ pred kraj šezdesetih i početkom sedamdesetih godina​ ​u vrijeme Hrvatskog proljeća. Pod Savkinim vodstvom oslobođena je golema nacionalna energija koja je rezultirala većim građanskim slobodama, ali i gospodarskim uzletom, pa i rastom standarda većine stanovništva​ - ​kazala je Smiljka Šakić, predsjednica gradske podružnice HNS-a.

- Savka Dabčević Kučar svojim ​je ​djelovanjem udarila​​ jedan od najsnažnijih pečata u modernu hrvatsku povijest dajući velik doprinos nastanku samostalne i suvremene Hrvatske​. ​​Bila je žena neizmjerne energije, bogatog i burnog života.​ ​Tijekom cijeloga života zalagala ​se ​za ravnopravnost, čiste račune i veća prava hrvatskih građana​ - ​istaknuto je u uvod​nim riječima​ prije projekcije ​filma.

>> Savkine kćeri podržavaju Radimira Čačića

Komentara 1

AS
asi2013
07:57 25.04.2014.

Zamjerio sam joj što se je povukla bez rijeći, kao dobar vojnik partije, i otišla u anonimnost 20 godina. Napisala je dobru knjigu, gdje je dala svoje viđenje Josipa Broza i to u krajnje lošem opisu za njega. Ali ui u II izdanju, pod pritiskom novog HNSa taj stav je promijenila i otada je manje cijenim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije