Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ČIST ZRAK

Građani će napokon znati što sve udišu i tko ih truje

onečišćenje
Foto: Vedran Balen
1/2
12.08.2014.
u 09:29

Najvažniji podaci s pokretne postaje građanima nisu bili dostupni

Nakon probnog razdoblja, počela je raditi druga fiksna mjerna postaja za praćenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu. 1,53 milijuna kuna, koliko je stajalo njezino postavljanje, osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izrada katastra emisija

Istovremeno, prestala je raditi pokretna mjerna postaja koja je u funkciji bila od studenog prošle godine.

– Uspostavljanjem druge mjerne postaje prikupit će se podaci nužni za izradu emisijskog inventara, na temelju kojeg će se izraditi zajednički katastar emisija. Cilj projekta koji priprema DHMZ je definiranje izvora i smjera onečišćenja, što će nam omogućiti učinkovito i ciljano donošenje mjera i strategija za poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu – kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode..

Dugo najavljivani dolazak nove mjerne postaje dio javnosti percipirao je kao tračak svjetlosti i barem mali korak naprijed u rješavanju ekološkog problema. Ona će omogućiti tzv. uzorkovano mjerenje lebdećih čestica, na osnovi kojega će se svaki sat znati odakle i u kojoj količini one dolaze te koliko one doista zagađuju zrak. Riječ je o filtrima koji se jednom u dva tjedna skidaju i čijom se analizom dolazi do podataka o tome što je i u kojem intervalu doletjelo u grad.

Najveći uzročnik Rafinerija

Doduše, uzorkovano mjerenje trebalo se obavljati i u prošloj, pokretnoj postaji, ali Brođani te podatke nikada nisu vidjeli. To je i jedan od razloga što neki smatraju da njezino postavljanje ipak ne rješava problem.

– Mi već znamo da najveći uzročnik svih negativnih parametara u zraku u posljednjih pet i pol godina dolazi iz emisije iz Rafinerije. Prije toga nije ni smrdjelo, niti je dolazilo do ekoloških incidenata. Jedino što ćemo s ovom postajom dobiti jest to da će se napokon pouzdano utvrditi kako onečišćenje uistinu dolazi s desne obale Save – kaže Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative “Za čist zrak”.

U novoj mjernoj postaji mjerit će se vrijednosti sumporova dioksida, sumporovodika, ugljikova monoksida te lebdećih čestica PM10 i PM2,5, a očitani podaci kontinuirano se prikazuju na postavljenom ekranu i svi ih mogu vidjeti. Podaci s obiju postaja dostupni su i preko internetske stranice Ministarstva zaštite okoliša i prirode. 

>> EU: BiH ne radi sve da spriječi zagađenje iz Rafinerije Brod

Komentara 2

RA
Rangostar
11:35 12.08.2014.

Zašto ljudi sa druge strane rijeke ne protestuju zbog smrada, mora da smrdi i tamo ali eto šute. Druga je to država i ne može se puno toga uradit. Selite se negdje ako mislite o vašem zdravlju.

DA
dambach222
22:45 12.08.2014.

TEK SAD??? sad kad smo potrovani hranom i zrakom?? Di ste bili prije 25 god.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije