Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podržao incijativu

Borković za predloženo rješenje pitanja dvojezičnosti u Vukovaru

Branko Borković
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
23.09.2014.
u 16:35

– Predloženo rješenje nije dvojezično nego je ono multietničko. Vukovar je multietnički grad na Dunavu i takav treba i biti. Sve etničke zajednice trebaju imati ista prava. Apsolutno podržavam tu inicijativu jer svim etničkim zajednicama daje istu razinu prava, rekao je Borković

Ratni zapovjednik  204. Vukovarske brigade Branko Borković podržao je prijedlog rješenja uvođenja dvojezičnosti koji je proteklog tjedna inicirala Inicijativa građana nazvana Grad, to smo i mi.

– Predloženo rješenje  nije dvojezično, nego je multietničko. Vukovar je multietnički grad na Dunavu i takav treba i biti. Sve etničke zajednice trebaju imati ista prava. Apsolutno podržavam tu inicijativu jer svim etničkim zajednicama daje istu razinu prava –rekao je Borković.

Podsjećamo da bi prema prijedlogu inicijative pitanje dvojezičnosti bilo riješeno na način da bi s desne strane ulaza u zgrade državnih institucija stajala ploča s natpisom  na hrvatskom jeziku i pismu, dok bi s lijeve strane stajala ploča s  natpisima  na jezicima i pismima pet najbrojnijih nacionalnih manjina u Vukovaru  (mađarski,  njemački, rusinski, srpski i ukrajinski) poredanima po abecedi.  

Ministar  branitelja  u  Vladi RH Predrag Matić rekao je, komentirajući prijedlog, da se odluka Ustavnog suda mora poštivati, ali i da je svako rješenje koje dovodi do smirivanja tenzija dobro kao i da ono ne smije biti u nesuglasju s pravorijekom suda.  

Predsjednik Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić kaže da je riječ o prijedlogu koji ne rješava problem i da nije dobar za Vukovar.

– Ta inicijativa nije potekla iz Vukovara, nego iz Ureda predsjednika. Ovi što je predlažu u Vukovaru samo su dobili takve instrukcije. Stožer je taj prijedlog imao još prije 1,5  godinu. Govorili smo im da, ako već stavljaju ploče, neka stave i ploču i na pismima svih nacionalnih manjina, ali to tada nisu htjeli – rekao je Josić. 

>> Poskidali i razbili sve dvojezične ploče u Vukovaru

Komentara 10

IV
ivanbradvic
17:04 23.09.2014.

Kakva cirilica u Vukovaru... pa jel se vi ne sjecate sta se tamo dogodilo... Ono sto srbi nisu uspjeli u ratu sad dobivaju u miru... Ovo je sramota, bas me zanima da je obrnuto jel bi srbi postovali odluku bilo kojeg suda... Cirilici nema mjesta u Vukovaru... nek stave natpise na zgradu vlade ako hoce ali u Vukovaru ne... Jel treba na OVCARI isto pisat?

ĆA
ćaćaća
17:03 23.09.2014.

nema lakšeg od podjeliti hrvate..

VE
verakruz
17:00 23.09.2014.

Borkoviću, jednom si izdao Vukovar. Sada opet činiš isto. Zašto? Zar je važnije tih par kuna koje kao sitniš dobijaš od Yusipovićevog ureda? Prodana duša ne odlazi u raj, zapamti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije