Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razočarani branitelj

'Bolje da sam i ja početkom rata otišao u Njemačku. Danas bih imao mirovinu i zdravlje'

Ilija Dominković
Foto: Branimir Bradarić
1/3
27.04.2014.
u 21:00

– Želim samo da me netko sasluša i pogleda moje papire – kaže razočarani Dominković

Vukovarac Ilija Dominković (1973.), koji je nekada živio u Soljanima, jedan je od onih razočaranih branitelja koji nisu uspjeli ostvariti ništa od zajamčenih prava.

732 dana bojišnice

Pokazujući brojnu dokumentaciju Dominković kaže kako se u Domovinski rat uključio kao maloljetan kao i da je na prvim bojišnicama proveo puna 732 dana.

Sve to dovelo je da mu je zdravlje teško narušeni te da ima niz dijagnoza radi kojih je više puta ležao u bolničkim odjelima ili u dnevnoj bolnici.

– Poslije svega mogu reći da se osjećam napušten, ponižen i šikaniran, a mislim da to poslije svega što sam dao za državu nisam zaslužio. Ne tražim ništa posebno nego samo da me netko sasluša i pregleda sve moje dokumente.

Foto: Branimir Bradarić

Spreman sam i na poligraf ako treba da ne ispadne da bilo što lažem, kaže Ilija Dominković.Pokazuje i niz nelogičnosti vezano za njega pa tako i onu da mu se ne priznaje oštećenje 30-postotnog oštećenja sluha na oba uha iako ima više liječničkih nalaza. Kažu i da mu se zdravstveno stanje popravlja dok on ima probleme s kralježnicom, tlakom, srcem, disanjem, jetrom…

Neće ga ni saslušati

Radio je nakon rata 14 godina kao zaštitar ali od kada mu je pozlilo liječnicu mu zabranili povratak na posao.

Trenutno dobiva nešto više od 1300 kuna mjesečno što mu, kako kaže, nije dovoljno za lijekove i režije. Uz to ima i dugovanja pa mu prijeti i deložacija.

– Kažu mi da sam datumski zakasnio da bih mogao ostvariti nekakva svoja prava. Međutim, ja ih pitam pa jesu li važniji nekakvi datumi ili istina jednoga maloga čovjeka.

Izgleda da je bolje da sam i ja, kao neki, početkom rata otišao za Njemačku i vratio se kada rat završi. Danas bih imao mirovinu, a i sačuvano zdravlje. Ovako nemam ništa. Nemam niti tu mogućnost da me netko sasluša pa mi je jedino preostalo da sa svojom pričom izađem u javnost, kaže Dominković.

>>Proizvode ovih branitelja traži i kneževski dvor u Monaku!

Komentara 87

KT
kralj_tomislav
21:48 27.04.2014.

Moja priča je slična. Proveo sam u borbenom sektoru oko 2 mjeseca manje (7 GBR PUME), s obzirom na mjesta gdje smo ratovali vladala je i mišja groznica od koje najčešće stradavaju bubrezi (meni se suše obadva). Na vrijeme samam podnio zahtjev za status HRVI. Obrazloženje na komisiji je bilo da sam kao malo dijete prebolio šarlah, i da je sušenje bubrega posljedica te bolesti odnosno da sam bolestan na bubrege od djetinjstva i da bolest ne mogu povezati sa ratom. Prije odlaska u HV prošao sam kompletni liječnički pregled. Da sam bolestan od djetinjstva to bi se vidjelo na svakom laboratorijskom pregledu krvi i urina i nebi prošao liječnički. Nakon žalbe upravnom sudu, dobio sam riješenje da je žalba neosnovana i da više nemam pravo žalbe na to riješenje. Očito sam u postupku pogriješio jer nisam nikome ponudio mito.

PO
ponavljac
22:33 27.04.2014.

Samo po dijelu ovih komenztara vidi se koliko je bilo pametno ići u borbu za gomilu smrdljivog smeća, ono ionako ne cijeni ni državu , nego još žale za beogradom. Naravno smeće je napisalo zakone po kojima je zdravim muškarcima sa određenim znanjima i vještinama iz nižeg sloja dužnost ginuti za gomilu smrdljivog smeća . zato danas isto to smeće u znak zahvalnosti daje prednost pri zapošljavanju i raznim potporama pripadnicima postrojbi SAO krajine, JNA i četničkih odreda, zato se gomila smeća nije udostojila ispuniti niti jednu točku ugovora prema profesionalnim vojnicima nego su ih šikaniranjem tjerali iz MORH-a i MUP-a . Najbolji su ovi koji pričaju o pravim braniteljima, svka oso0ba koja je provela duže od 2 godine u borbenim postrojbama na terenu , je izgubila dio zdravlja , druga stvar je što je to priznato samo onima koji su to tražili , a među njima je najviše onih koji nisu ni vidjeli pravog rata

BA
baniček
21:13 27.04.2014.

da je on otišao u Njemačku kao i ostali borci 1991. , danas bi i mi svi bili tamo, a srbi bi bili ovamo jer su oni i htjeli ovdje zavladat oružanom borbom. bilo je zainteresiranih da zauzmu ovo područje. to su bili srbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije