Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarsko-srijemska županija

Blokirana većina poduzeća i obrta, BDP duplo niži od hrvatskoj prosjeka

Foto: Branimir Bradarić
1/2
20.10.2014.
u 13:53

Ova kreditna linija ima fond od 11,5 milijuna kuna pri čemu je minimalni iznos kredita 76 000 kuna, a maksimalni 760 000 kun

- Gospodarska situacija u Vukovarsko – srijemskoj županiji je vrlo loša što dokazuju i svi pokazatelji, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare županijski pročelnik za gospodarstvo Zdenko Podolar. Prema najnovijim podacima u najistočnijoj hrvatskoj županiji trenutno je 17 353 nezaposlene osobe s tim da će da brojka biti i veća jer je ljetna sezona na Jadranskom moru završena pa se sezonci vraćaju nazad.

Po riječima Podolara situacija bi, koliko god je to surovo reći, bila još i lošija da nije bilo poplava jer je nakon toga dosta ljudi pronašlo posao u okviru javnih radova. Još veći je problem što nema novih radnih mjesta tako da je u županiji zaposleno ukupno oko 38.000 građana. Koliko je gospodarski loša situacija na istoku Hrvatske govore i konkretne brojke koje je Podolar iznio. - Sa 31. prosincem prošle godine u županiji je bilo registrirano 2 313 obrta od kojih je njih 1 145 blokirano. Polovicom tekuće godine imali smo registrirano 151 poduzeće od kojih je njih čak 414 blokirano. BDP u našoj županiji iznosi 5 044 eura, a primjera radi BDP u Zagrebu je čak 18 000 eura.

Ako je Zagreb nam nedostižan vidi se da je naš BDP duplo niži nego i prosječan BDP u Hrvatskoj koji iznosi 10 500 eura. Naše plaće su za 25 posto niže nego prosječne hrvatske plaće, rekao je Podolar iznoseći neke od gospodarskih pokazatelja Vukovarsko – srijemske županije. Upravo radi takvih pokazatelja i s ciljem da se nešto pokrene na bolje Vukovarsko – srijemska županija i Privredna banka Zagreb (PBZ) sklopili su sporazum o novoj kreditnoj liniji za poduzetnike koja je namijenjena obrtima, poduzećima, zadrugama, slobodnim zanimanjima…

Ova kreditna linija ima fond od 11,5 milijuna kuna pri čemu je minimalni iznos kredita 76 000 kuna, a maksimalni 760 000 kuna. Županija sa 2,2 posto subvencionira kamatu tako da ona za krajnjeg korisnika iznosi 3,35 posto. Rok otplate je sedam godina. Od 1998. godine u Vukovarsko – srijemskoj županiji provedeno je deset kreditnih linija koje su otvorile ili sačuvale oko 3000 radnih mjesta. Upravo radi toga čelnici županije, kao i PBZ-a, očekuju da će i ova linija dati konkretne rezultate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije