Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽEŠKE OBLJETNICE IZ NOB-a

'Bilo je lakše Požegu osloboditi od Turaka nego od ljudske gluposti i neznanja'

Nino Smolčić
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
14.09.2014.
u 13:26

Svi koji dovode u pitanje antifašizam stavljaju RH na suprotnu stranu-istakao predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić

– Bilo je lakše Požegu osloboditi od Turaka, fašista i drugih neprijatelja nego od ljudske gluposti i neznanja – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić prilikom čestitanja značajnih obljetnica iz Drugog svjetskog rata koje su proslavljene prigodnom svečanosti.

Bila je to zapravo njegova reakcija na premještaj obilježavanja 70 godina prvog oslobođenja Požege u NOB-i, pogibije narodnog heroja Nikole Demonje i održavanja Oblasne konferencije žena za Slavoniju i Baranju jer je požeškoj Udruzi antifašista dan prije svečanosti otkazano korištenje Gradskog kazališta zbog traženja Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje da taj prostor bude slobodan u slučaju potrebe smještaja sa poplavom ugroženih područja!

-Svi oni koji dovode u pitanje antifašizam stavljaju RH na suprotnu stranu - istakao je nadalje Smolčić, koji se ogradio od otvorenog pisma nezavisnog gradskog  vijećnika Mire Rašića o ovoj proslavi.

U sličnom tonu govorio je i dugogodišnji predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić.

-Mi u Slavoniji uvijek smo se borili za slobodu, a ne za služenje okupatorima-naglasio je Fumić i dodao da se od poplave gluposti najteže boriti protiv ljudi. Čestitku je uputio i doministar branitelja Ivica Gruić kazavši da ove obljetnice nisu samo opomena zbog mira već su otvorena vrata za našu budućnost.

Svečanost je zbog novonastalih okolnosti reducirana pa je izostala prigodna izložba i nastup folkloraša, a o značenju jubileja govorio je Milan Radović iz Udruge antifašista Požege rekavši da je antifašizam nastao iz potrebe da se čovjek bori za slobodu i to protiv svih oblika diskriminacije.

Predsjednica udruge Kata Holjevac je dodala da su održavanje proslave u prvotno predviđenoj dvorani spriječili povijesni revizionisti, a zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić da su u ovaj slučaj svoje prste umiješali politika i politikantstvo.

>>Zašto nitko ne govori o sličnosti između Oluje i antifašističkih ustanaka?

>>Kako je boljševizam 
iz Srba uzeo prednost sisačkom antifašizmu

Komentara 1

AD
adan
16:13 14.09.2014.

"Bilo je lakše Požegu osloboditi od Turaka nego od ljudske gluposti i neznanja"...Zašto Nino ne reče pravo stanje stvari već okoliša:Bilo je lakše oslobodit Požegu i od Turaka i od ondašnjih fašista, nego što je to danas moguće od današnjih filofašista"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije