Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLOŽILI VIJENCE

Antifašistički borci obilježili 69. godišnjicu oslobođenja Slavonskog Broda

Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
21.04.2014.
u 12:14

Prisutni su i minutom šutnje odali počast svim žrtvama i preminulim sudionicima NOR-a

Uz 69. godišnjicu oslobođenja Grada Slavonskog Broda članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Slavonskog Broda uputili su građanima čestitku, te su u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora položili vijence i zapalili svijeće uz kamenu ploču spomen kosturnice na Gradskom groblju.

Slavonski Brod je tijekom Drugog svjetskog rata uz Zadar bio jedan od najbombardiranijih gradova u Hrvatskoj, u čak 27 navrata. U samom gradu poginule su 432 osobe, a na širem području tadašnje općine, od Lužana do Velike Kopanice, živote je izgubilo 880 civila. Prisutni su i minutom šutnje odali počast svim žrtvama i preminulim sudionicima NOR-a.

- Od oslobođenja Slavonskog Broda prošlo je punih 69 godina i vrijeme je da se s velikim pijetetom prisjetimo svih žrtava, kako boraca NOR, tako i civila. Ta borba i pobjeda ugrađene su u Ustav Republike Hrvatske, a 21.travnja davne 1945. godine došao je kraj četverogodišnjem fašističkom teroru, jer su partizanske snage uz velike žrtve oslobodile naš grad. Dana oslobođenja trebamo se sjećati obzirom da je Slavonski Brod, kao malo koji, tada imao 78 nositelja partizanske spomenice 1941. godine, pet narodnih heroja, Diljski partizanski odred i dvije brigade, 25. i 4. brodsku brigadu. Članovi i članice Udruge antifašističkih boraca i antifašista na spomen kosturnici danas su položili vijence i zapaliti svijeće u spomen na te slavne dane, a građanima Slavonskog Broda čestitamo 69. godišnjicu oslobođenja, rekao je Nikola Romanić, predsjednik Udruge saveza antifašističkih boraca Slavonskog Broda.

>> Antifašisti Stožeru: Bojkot u Vukovaru kao uvod u Kristalnu noć

Komentara 17

LO
lokun
13:00 21.04.2014.

Napišite što se taj dan dogodilo Hrvatima u Brodu, gdje su završili i kako

LO
lokun
12:59 21.04.2014.

Taj dan ušli su u Brod s istim znakovljem kao i Vukovar 01, učinili isto što i Hrvatima u Vukovaru i danas umjesto da te privedemo pravdi i danas ih prikazujemo kao oslobodiocima, da oslobodili su taj dan Brod od Hrvata, preko tristo ljudi su ubili tisuće protjeranih zasva vremena

LO
lokun
13:02 21.04.2014.

Fotografija bi trebala zaintersirati DORH, vidjeti ima li među njima ubojica koji su taj dan oslobodili Brod, od Hrvata naravno. Sramota neki dan 12. travnja slave i ZLOČIN U VUKOVARU počinjen 12.4.44. koji je veći od onga koji se dogodio 18.11.91. sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije