Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpuno besplatno

37 pirotehničkih tvrtki razminira minsko sumnjivo područje u Gunji

Gunja
Foto: ilustracija
20.08.2014.
u 14:19

Planirano je da na razminiranju radi oko 500 pirotehničara koji će pregledati minsko sumnjivo područje, a vrijednost radova je 1,25 milijuna kuna

Djelatnici 37 tvrtki za razminiranje iz cijele Hrvatske započeli su u okolici Gunje posao razminiranja minski sumnjivoga područja. Kako su ranije i najavili tvrtke će 162.017 četvornih metara razminirati besplatno.

Planirano je da na razminiranju radi oko 500 pirotehničara koji će pregledati minsko sumnjivo područje i ukloniti minsko eksplozivna sredstva ukoliko ih pronađu. Procjenjuje se da vrijednost radova koje će obaviti 37 tvrtki iznosi preko 1,25 milijuna kuna.

Željko Romić, predstavnik tvrtki angažiranih na razminiranju u Gunji, rekao je da su one primjer i drugim tvrtkama i udrugama u Hrvatskoj koje na isti način mogu se angažirati u saniranju i revitalizaciji poplavom pogođenog područja županjske Posavine. Gunju su jučer posjetili i ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje Diana Pleština i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec koji su rekli da će posao u Gunji biti obavljen u 30 radnih dana.

– Godišnje iz hrvatskog proračuna za razminiranje osigurava se oko 300 milijuna kuna. Međutim, potrebno je osigurati dvostruko više sredstava kako bi se ostvario nacionalni plan da Hrvatska u cijelosti bude razminirana do 2019 godine, rekle je Pleština. Govoreći o aktivnosti Ureda dodala je i da su iz EU fondova uspjeli povući 45 milijuna eura te da će se ta sredstva iskoristiti za razminiranje i revitalizaciju Kopačkoga rita. – Otvorili smo i mogućnost da iz fondova povučemo još 50 milijuna eura za potrebe razminiranja poljoprivrednih područja.  Cilj je iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a isti iznos u idućih četiri do pet godina osigurati iz državnog proračuna, rekla je Pleština govoreći o planovima Ureda. U izjavi novinarima Jakopec je rekao da iako mine tijekom svibanjskih poplava nisu plivale Gunjom i ostalim stradalim selima da je pred pirotehničarima na terenu iznimno zahtjevan i složen posao jer je naneseno mnogo materijala. - Nakon razminiranja ovog područja HCR će nastaviti provoditi razminiranje na u općinama Vrbanja i Nijemci, za što će dijelom biti osiguran novac iz fondova EU. Trenutno je u Hrvatskoj 586 četvornih kilometara minsko sumnjivog prostora u 11 hrvatskih županija. Ovih dana  razminirane u cijelosti će biti Virovitičko-podravska županija, a prema planovima tijekom iduće godine Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija, istakao je Jakopec. 

>>Peticiju za pokretanje tužbe potpisalo oko 2.800 mještana Rajeva Sela i Gunje

>>Uklonjene sve urušene zgrade na poplavljenim područjima

>>Prve građevinske tvrtke uvedene u posao na obnovi kuća u Gunji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije