Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladaju muškarci

Slastičarke su slabije plaćene od kuhara

24.02.2015..Zagreb-Ucenici Ugostiteljsko turisticke skole koji se skoluju za kuhare u kabinetu, tj kuhinji na prakticnom djelu nastave spremaju slastice. Slasticari. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/5
25.02.2015.
u 13:11


Učenici tri dana imaju teoriju, a dva dana praktičnu nastavu i vježbe

Volim kuhati. Jednog dana planiram otvoriti vlastiti restoran ili u nekom biti šef kuhinje.

Tako svoju budućnost vidi desetak učenika 1.b razreda kuhara koje smo jučer zatekli u pripremi špageta bolonjez, krem-juhe od cvjetače i waldorf salate na zagrebačkom Ugostiteljsko-turističkom učilištu.

– Kuharstvo je bilo moj prvi izbor, volim kuhati i vidim se jednog dana kao vrhunski kuhar – kratko nam motive zbog kojih će svoj radni vijek provesti u kuhinji prepričava Antonio Đerek, a njegov kolega Leon kratko kaže:

– Volim jesti i volim kuhati.

Barbari Lepej kuharstvo je bilo drugi izbor, međutim u međuvremenu joj se toliko svidjelo da se nakon završene srednje škole želi usavršavati na nekoj kuharskoj akademiji. U skupini od desetak učenika samo su tri djevojke.

– A nekada je to bilo žensko zanimanje. Međutim, tamo sedamdesetih godina počelo se dečke "gurati" u kuhare, a djevojke u konobare. Danas je to dominantno muško zanimanje – kaže nam njihov nastavnik kuharstva Mato Đurović.

Teško zanimanje

– Kad ih dobijem, nastojim doznati što ih je potaknulo da se odluče za kuharstvo. Nekad su to mama, baka ili djed, nekada kod nas završe silom prilika. U svakom slučaju trećina ih bude jako zainteresirana i odlično rade, trećina je samozatajna, ali dobro svladaju potrebne vještine, a ostali su tu samo da imaju papir da su završili srednju školu – kaže Đurović. Dodaje da je to teško i odgovorno zanimanje, a kao i svako drugo zahtjeva praćenje trendova i kontinuirano usavršavanje. Samo tako može se stići do zvjezdanog statusa, koji sobom donosi i vrhunska primanja u najboljim restoranima i hotelima. Kuhari tjedno imaju tri dana teoretske nastave i dva dana praktične i vježbi. Ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta Mladen Smodlaka drži da naglasak treba biti na praktičnom dijelu obrazovanja i čvršćoj suradnji škole i restorana, no Đurović upozorava da se ne smije događati da poslodavci zloupotrebljavaju učenike.

– Učenicima treba kvalitetan mentor koji će ih podučiti tajnama posla – naglašava.

Stotinjak obroka dnevno

Od predstojeće reforme obrazovanja ravnatelj Smodlaka očekuje da će donijeti veću osposobljenost učenika za tržište rada.

– Poslodavci se često žale da im djeca dođu nespremna, da o poslu koji trebaju raditi znaju malo – kaže, ali i dodaje da se to na njihove učenike ne odnosi jer oni dnevno pripreme između pedeset i stotinjak obroka koji se poslužuju u školskim restoranima "Stara zagrebačka škola" i "Frankopan". Osim toga, rade i catering za svadbe, rođendane, krstitke i slične događaje. Dobru suradnju imali su i s Ministarstvom vanjskih poslova koje je od njih naručivalo hranu za razne domjenke. – Nama poneki poslodavci znaju prigovoriti da kasnimo za trendovima, ali neke aparate mi ne smijemo imati zbog mogućih ozljede učenika. Riječ je, primjerice, o uređajima s tekućim dušikom, bitnim u molekularnoj gastronomiji koja je sada trend u svijetu – objašnjava Smodlaka.

Osim kuhara, obrazuju konobare, turističko-hotelijerske komercijaliste i slastičare. Za razliku od kuhara, slastičari su slabije plaćeni i manje perspektivno zanimanje. I u njemu dominiraju djevojke. Sedam učenica u vrijeme našeg dolaska pripremalo je voćne košarice i krostatu, a svima je želja jednog dana imati vlastitu slastičarnicu.

– Nije u redu u slastičarstvu koristiti gotove smjese u prahu. Ako ćemo biti slastičarke, bit ćemo prave, same radimo kreme, arome, sve – kažu, mozgajući kako napraviti zdrave slastice koje ne bi debljale. A dok ne dođu do takvog recepta, pripremaju klasične kolače za goste školskih restorana. U njima radi od 150 do 200 učenika, mjesečno odrade najviše šest dana i za to, ističe ravnatelj Smodlaka, dobiju plaću. Djeca tako nauče posao, a škola zaradi da bi mogla ulagati u novu opremu. Reforma je tako lagano zakoračila kod njih, iako, priznaju, prakse bi moglo biti i više.

>>Začini su poput parfema, birati ih valja po ukusu, a manje je uvijek više

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije