Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Tri stvari na koje treba paziti pri kupnji maslinova ulja

maslinovo ulje
Foto: Shutterstock
1/3
20.07.2016.
u 14:29

Savjetnica za maslinarstvo mr. sc. Zorica Jurišić otkriva kako iskoristiti najbolje od okusa Mediterana

Kad je riječ o ekstradjevičanskom maslinovu ulju, ne treba biti vješt kuhar da biste zadovoljili zahtjevna nepca svojih ukućana ili gostiju.

Već i komad domaćeg kruha umočen u ekstradjevičansko maslinovo ulje, koje zavodi mirisom zelenog ploda masline i svježe pokošene trave, izazvat će pravu malu gastronomsku senzaciju.

Jedino na što trebate pripaziti jest da maslinovo ulje koje ste poslužili, ili njime sebe nagradili, sasvim je svejedno, bude prvoklasno. Treba ga znati izabrati, prepoznati najbolje, a zatim ga pravilno čuvati. 

Na što pripaziti pri kupnji maslinovog ulja i kako s njime pravilno postupati, objasnila je mr. sc. Zorica Jurišić, savjetnica za maslinarstvo, ocjenjivačica okusa djevičanskih maslinovih ulja.

Tri su stvari na koje valja pripaziti, kaže Z. Jurišić – kisik, svjetlost i toplina.

– Za razliku od vina, za koje vrijedi izreka „što starije, to bolje“, u slučaju djevičanskih maslinovih ulja s vremenom počinju opadati karakteristična svojstva, pa proizvod više ne sadrži karakteristike one tržišne kategorije pod kojom je stavljen na tržište. Svjetlost ubrzava oksidacijsko kvarenje i gubitak kakvoće ulja. Zato se ne preporučuje maslinovo ulje čuvati u svijetlim bocama jer je tada više izloženo svjetlosti, zbog čega će kraće trajati i veća je vjerojatnost da će se pokvariti.

Čisto, tamno i bez plastike

Nije poželjno, kaže Z. Jurišić, maslinovo ulje izlagati ni toplini, posebno ne suncu. 

– Prostorija u kojoj se ulje čuva trebala bi biti čista i prozračna, a ulje bismo trebali čuvati izvan izravnog sunčeva svjetla. Idealna temperatura na kojoj se čuva maslinovo ulje kreće se u rasponu od 16±2 stupnjeva Celzijevih, a ako imate klimatiziran podrum, neće biti loše da tamo ostavite bocu svog omiljenog ulja. Pripazite da u prostoriji nema vlage. I ona ubrzava kvarenje, a dobro je znati i da maslinovo ulje upija mirise.

Baš zato Zorica Jurišić upozorava – kad se maslinovo ulje čuva u plastičnoj ambalaži, to može dovesti u pitanje njegovu kakvoću ili zdravstvenu ispravnost.

Plastika nije pogodna za zaštitu od kisika i svjetlosti, a može i otpuštati spojeve u ulje. Osobito neželjena pojava je apsorpcija hlapljivih tvari, čime ulje gubi na svojim karakteristikama.

Zato se preporučuje ulje čuvati u bocama od tamnog stakla kako bismo spriječili svjetlost da nam pokvari užitak „točanja kruha“, zaključuje Zorica Jurišić.

>>Koje su masnoće zdrave, a koje štetne? Maslac zamijenite maslinovim uljem i živite dulje

 

Komentara 5

BB
branko.baricic
15:05 20.07.2016.

e pa u kojem se to ducanu,trznici i slicno moze uzeti malo kruha i probati uglavnom flasirano ulje???????

JO
josko
07:24 21.07.2016.

Klasicni savjeti za koje se nadam kako svi vec znaju. Preporucam kupovati na otocima juzno od Splita (Brac, Hvar, Korcula,) i kod privatnika i tad mozete kusati ulje. Svakako pogledajte podrum kad vam ode napuniti ulje: - sada je je standard drzati ulje u poebno oblikovanim celicnim bacvama od nehrdjajuceg celika (dno profilirano za skupljanje/odvajanje (normalnog!) taloga). Ne kupujete ulje kod onih koji vam ulijevaju ulje iz velikih plasticnih posuda (50 l +). Tipicno ce vam uliti ulje u plasticne boce od voda od 1,5 litre - sto za nekoliko dana i koji tjedan je OK. Kad dodjete doma pretocite u staklene boce. Ne moraju biti tamno zelene, jer je lijepo vidjeti boju ulja. Svakako i svjetle boce drzati na tamnom mjestu (ormar) - sto hladnije to bolje. Zimi u podrumu ako je temperatura ispod 5C, ulje ce izgledati zamagljeno - sto je DOBAR znak prirodnosti ulja. Na normalnoj temperaturi (15C) ulje ce se opet razbistriti. Ako kupujete u trgovini - citajte deklaraciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije