Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA NA KISOCIMA SLANO&SLATKO

Svih pedeset, i više, nijansi kreativne hrane

slano&slatko
19.08.2016.
u 09:00

Gurmansko putovanje za prave šmekere, od Istre do Provanse i Bordeauxa, od Poljske do New Yorka i Vipavske doline... Pregršt savjeta, ideja, inpiracija, štiva za foodieje i putnike potražite sutra u magazinu Slano&Slatko, uz Večernji list – za samo 7 kuna

Više od pedeset sjajnih recepata pripremili smo u još jednom broju najslađeg magazina, Slano&Slatko. Proveli smo vas kroz svijet pripreme finih pašteta od ljetnih gljiva, tatarskih kombinacija s ribom i mesom, poljskih pierogija, francuskih pašteta s prepelicama, pekli smo piceka, kruh, napravili  pravu gozbu u vinogradu... Ima, dakako i slatkog jer, kakav bi magazin Slano&Slatko bio bez – slatkog.

 Na čak 92 strane čistog hedonističkog užitka donosimo vam ne samo recepte već i priče o grožđu i jednoj sjajnoj francuskoj vinariji u najvinskijoj regiji Bordeauxu. Vinariju vodi nekadašnji olimpijac, a danas vlasnik čak tri dvorca i nepreglednih vinograda te vinarija. Kuhali smo grožđe, pekli kolače, pravili sladoled... Da ne zanemarimo i vinska pitanja, Ana Peršurić objasnila nam je sve o muškatu ruži.

Pitanja svih pitanja - Koje je rajsko voće,  je li to jabuka ili smokva? Što je Eva imala na sebi i je li smokva ‘kriva’ za ‘prabikini’?

Ako ste ljubitelji rajskog voća – zapitajte se koje to? Doći ćete do pitanja svih pitanja – jeli to jabuka ili smokva? Što je Eva imala na sebi i je li smokva "kriva" za "prabikini"? Putopisci su bili vrijedni i donijeli krasne priče i recepte iz daleke Poljske i grada dobrih patuljka Wroclawa, New Yorka i  divne Vipavske doline. Goran Koščak otkrio nam je da  svaki wroclawski patuljak, a u gradu ih je 250, ima ugrađen GPS lokator. Da se, kažu, ne izgube.

Antonio, naš JuniorMasterChef, nije patuljak, ali se izgubio – i to u New Yorku. Ali samo na tren, a i bio je s tatom. Utješili su se američkim slatkišima, a nama donijeli krasnu priču. U Vipavskoj dolini šapću lozama i ne skidaju ih s oka jer vjeruju u suživot s prirodom i kažu: Ako hoćeš da ti loza rodi, moraš biti njezina sjena.

Predstavljamo vam ženu, majku i cheficu zbog koje je dobar dio Zagreba "ovisan" o istarskoj kuhinji – Vesnu Miletić. Priznala nam je kao se u njezinoj kuhinji sve kuha kratko, osim temeljaca, bez kojih ne može, kao ni bez domaće rajčice.  Larisa Radin objasnila je sve o noževima i kako odabrati onog pravog.  A naš uredničko-fotografski tim složio je sendvič svih sendviča. Pomogao nam je i Vinko Pašalić. Osmišljavali smo ga, kupovali, pekli, pržili, kuhali, rezali, premazivali, slagali i preslagivali... a kada je konačno bio gotov – snimili.

Opjevali ga kao Balašević u pjesmi “Al’se nekad dobro jelo, baš”. U jednom smo jelu – doduše impresivnih XXL dimenzija, objedinili hrvatsku gastronomiju. Sve, baš sve što smo u njega stavili vrhunske su delicije koje smo prikupili od Istre i Kvarnera, preko Like, Zagorja i Međimurja do Slavonije, Dalmacije, Pelješca i Konavla. Neke smo kruhove sami ispekli, tartufe tražili, purice pekli...

Pregršt savjeta, ideja, inspiracija, štiva za foodieje i putnike potražite sutra u magazinu Slano&Slatko, uz  Večernji list  – za samo 7 kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije