Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatni recepti

Pecite kruh sami, dvaput je jeftiniji

kruh
Foto: Thinkstock
1/9
04.05.2016.
u 09:14

Od odstajalog kruha napravite mrvice, krutone, slana i slatka jela ili ga pohajte

U kućnoj radinosti može se lako ispeći kruh koji je i do 50 posto jeftiniji od onoga koji kupujete. Kupite li brašno od 5 kilograma, tada ćete pola kilograma, koliko treba za jednu štrucu od 750 grama, platiti 1,7 kuna, a veće pakiranje kvasca također je presudno za veliku razliku u cijeni. Kupite li pakiranje od 500 grama, sedam grama potrebno za recept ispast će 50 lipa. Malo ulja i prstohvat soli koje idu u recept predstavljaju zanemarivu vrijednost, no kada se sve zbroji, kruh kod kuće, pečete li ga iza 22 sata, kad je struja jeftinija, koštao bi oko tri kune. Čak i da pećnicu koristite za dana, kad je tarifa skuplja, koštao bi 4 kn, što je opet za dvije kune jeftinije od prosječne cijene kruha u dućanu. A kruh se lako zamijesi navečer i stavi ujutro peći. Osim toga, ono kruha što se ne pojede, može se iskoristiti. Evo primjera što se sve može napraviti sa starim kruhom:

Krušne mrvice – stari kruh izrežite na šnite i ostavite da se potpuno osuši. Potom ga usitnite u sjeckalici ili šnite stavite u vrećicu i preko nje nekoliko puta pređite valjkom za tijesto. Mrvice koristite za pohanje.

Pohani kruh, prženice – kruh narežete na šnite, umačite u mlijeko (1 dl) i razmućeno jaje te pržite na tavi. Postoji u slanoj (posuta solju i začinima) i u slatkoj varijanti (posuta šećerom ili premazana pekmezom).

Krutoni ili hruskavci – Kruh se izreže na sitne kockice i pomiješa s origanom, češnjakom, peršinom, crvenom paprikom, maslinovim uljem i soli. Krutoni se peku na 180 stupnjeva oko 10 minuta, dok kruh ne dobije zlatnožutu boju. Stavljaju se u juhe.

Domaća rolada od kruha – Stari kruh narežite na kocke, dodajte sol, papar i sitno rezani špek. Prelijte s malo vrućeg mlijeka i smjesu zamotajte u roladu. Omotajte u čistu bijelu pamučnu krpu i kuhajte u loncu vrele vode 20-ak minuta.

Bosanska popara – Za recept koje su radile starije generacije osnovne su namirnice stari kruh, maslac (mast) i voda. Ima raznih varijanti kako se priprema popara, no evo jedne: u manjoj posudi staviti vodu (od 1,5 do 2 dl), mast (1 žlica) i sol pa ostaviti da poključa. Dodati kruh (100 grama) i miješati oko 5-10 sekundi dok kruh ne popije tečnost. Ako vam treba još tečnosti, dolijte još vrele vode, ali vodite računa da popara nije vodena. Sklonite sa štednjaka i dodajte krupnije komade mrvljenog sira. Poslužite dok je vrelo. Najbolje je koristiti suhi kruh koji je sušen na zraku i to uglavnom koricu koju ste izlomili na krupnije komade.

Desert od kruha – Kruh narezati na šnite ili kockice. Posebno pomiješati mlijeko jaja, šećer, vanilin šećer, malo ruma i cimeta, ribanu koricu limuna, naribane jabuke, grožđice. Potom u protvan složiti red kruha i preliti s pola smjese pa jednako i drugi red. Peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni. Ovaj kolač možete napraviti i bez jabuka. Primjerice, između dva reda kruha staviti pekmez ili neko drugo voće.

Lovačke knedle – Izrezati kruh (500 grama) na kockice i popržiti ga s kockicama slanine (150 grama). Popržiti sitno sjeckani luk (1 glavicu) na masti ili ulju. Od 2,5 dl mlijeka, 2 jaja, 100 g brašna te malo soli napraviti tijesto. Pomiješati s kockicama kruha, slanine i lukom te dodati sjeckani peršin te ostaviti da odstoji pola sata. Mokrom rukom oblikovati knedle veličine jabuke i kuhati u kipućoj vodi desetak minuta.

>>Hranjivi doručak

>>Ovo je recept za peciva s čokoladom i bademima koji morate isprobati

Ključne riječi

Komentara 14

ST
Stipan
09:23 04.05.2016.

Da je sve jeftino kao kruh bilo bi dobro! Kruh u HR nije skup!

OK
okvarbudovič
10:54 04.05.2016.

nek svi doma peku kruh.pa nek propadnu pekare i nek se radnici zaposle na burzu rada,najveću firmu.to je jedan dio reforme.

GS
gsdfgsdtvar
13:22 04.05.2016.

Jedite manje kruha, 2x je zdravije i jeftinije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije