Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svici koji osvajaju svijet

Odabrali čitatelji Slanog&Slatkog: Top 10 mjesta za sushi

10.09.2014., Zagreb - Binimoto Sushi lanac, sushi restoran brze prehrane. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/12
04.02.2016.
u 12:00

Dok pojedini restorani, čiji su vlasnici Japanci, ne odstupaju od originalnih okusa Azije, otvaraju se i sushi restorani s miksom okusa Japana i Mediterana

1. Takenoko Gradska restoranska institucija na dvije lokacije – u Centru Kaptol i na Radničkoj cesti – već je odavno prepoznata među zagrebačkim šmekerima. Na glamuru mu dodaje što se rezervacija prilično teško dobiva i radnim danom, a kamoli vikendom. Prvi je to japanski restoran koji se u azijske vode bacio još 2002. godine, kada je rijetko tko u Zagrebu jeo sushi. Započeli su upravo tim jelom, nešto malo japanskih jela i jela spravljenih u tajlandskom woku. No postupno su povećavali jelovnik – proširili ponudu jela, a potom dodali i fuzijsku kuhinju. Iako su najpopularnije njihove proljetne rolice, sushi je i dalje njihova baza. Cijene su nešto više nego u ostalim sushi restoranima – 320 kuna za “platu” sushija od desetak komada), no isplati se probati jer njihov sushi, uz hrvatskog glavnog kuhara Marija Obrovca, radi i – pravi Japanac, chef Moto Mochizuki.

2. EVERGREEN Svi koji sushi žele pojesti s nogu, mogu to učiniti na adresi Ilica 49. Ova mini japanska poslastica u njihovu prostoru dolazi u setovima. Ponijeti možete 18 komada u kutijici i platiti 79 kuna, dok je onaj veći set, od 24 komada, 99 kuna. U pakiranom “Sushi Boxu” mogu se isprobati vegetarijanske, hot’n’spicy maki, uramaki, tempura i rolls kombinacije te vrhunski sashimi. Uz sushi, u ponudi imaju i salate.

3. MANZOKU Oni su prvi na zagrebačku scenu uveli sushi “s nogu”. Sushi bar otvorili su 2008. u Gajevoj 26. Nigiri sushi, miso juha, California roll i futomaki neka su od jela koje možete isprobati u najstarijem sushi baru u Zagrebu. Delicije se spremaju svježe i pred vama, a poslužuju i tempure i ostalu japansku toplu hranu. Cijene su oko 10 kuna po komadu.

4. Binimoto Njihov sushi u Zagrebu se može pronaći na tri lokacije – Radnička cesta, Bukovačka cesta i Teslina ulica. Iz Binimota je uz dostavu moguća i rezervacija “Bento Boxa”, odnosno kutije sushija za zabave, koje možete sami pokupiti na odabranoj lokaciji. Riječ je o posebno osmišljenim setovima koji se sastoje od 60, odnosno 67 komada različitih vrsta sushija, uz dodatke soja umaka, wasabija i đumbira. Potrebno je rezervirati ih jedan dan unaprijed. Cijena im je od 300 do 400 kuna. U manjim kutijicama za ponijeti obično su 5 - 6 komada sushija, od 30 do 60 kuna.

Foto: Danijel Berkovic/Pixsell

5. Asia Vlasnici restorana Asia, mladi bračni par Min i Li Cu Zhang, nakon nekoliko godina boravka u Hrvatskoj odlučili su se otvoriti prvi “pravi” kineski restoran u Rijeci, kod glavne tržnice. Uz ostalu azijsku hranu, u ponudi imaju i porcije sushija, koje dijele na male i velike. Tako ćete, primjerice, devet komada sushija u maloj porciji platiti 95 kuna, a veliku, sa 14 komada, 145 kuna. Dođete li u paru, možete se odlučiti i za sushi platu za dvije osobe po izboru chefa kuhinje, koja košta 215 kuna.

6. Fugu & Olive U ovom ćete prostoru u Preradovićevoj ulici moći isprobati kombinaciju svježih plodova Mediterana i japanske kuhinje. Rižu, alge i wasabi, tradicionalne sastojke ovog jela ondje su “napunili” blitvom, sušenom rajčicom, feta sirom, pestom od bosiljka, mozzarellom, ali i drugim poznatim mediteranskim sastojcima. Kreirali su tako niz vrsta uramakija i hosomakija, od kojih poneki nose imena mediteranskih otoka. Tako se, primjerice, sushi imena Palagruža sastoji od palamide, masline, luka, majoneze, senfa, cherry rajčice i blitve. Smotuljak Brijuni kombinacija je riže, nori alge, grana padano sira, svježeg krastavca, oraha, svježeg lososa i tobiko ikre. Santorini se, pak, radi od riže, nori alge, špinata, feta sira, maslina, krastavca, crvene tobiko ikre i svježe kozice. Četiri komada sushija koštaju oko 30 kuna.

7. Shizuku Japanese cuisine Iz dalekog Japana u najjužniji hrvatski grad doselili su se Erin Tsugava i Yoshihiro Yamaguchi, zaručnici i profesionalni kuhari. Iskustvo su stjecali na Malti, a kad su odlučili otvoriti vlastiti restoran, izbor je pao na Dubrovnik. Na Lapadu, u ulici Kneza Domagoja, nude originalna japanska jela, tek poneka prilagođena europskom ukusu. Sushiji im se sastoje od tune, dimljenog lososa, orade, brancina, škampa i japanskog omleta. Cijene menija kreću se od 12 do 98 kuna.

8. Asia t house Najnoviji azijski fusion restoran i caffe otvoren je krajem prošle godine u samom centru Zagreba, u Vlaškoj 9, na Europskom trgu. To je tek jedan od pet restorana grupe Asia (tu su još i Asia I u Novoj Vesi i Asia II u Šenoinoj, Asia Gold u Green Gold Centru, ali i Wok&Roll u Arena centru), čija vlasnica, Kineskinja Xiaotong Chen-Li, u Zagrebu posluje već četvrt stoljeća. Asia T house u Vlaškoj ima i pripadajući kafić te prodavaonicu istočnjačkih namirnica, od rezanaca, preko voća, povrća do wasabija i mužara za začine. Na meniju je sushi od lososa, tune, škampi pa čak i jegulje, a jedan komad sushija nigiri platit ćete od 12 do 20 kuna. Nude i sushi mix, različitih veličina, od 60 do 250 kuna.

Foto: pixabay

9. GINGER SUSHI Brat i sestra Zvonimir i Adriana Dobrović u japansku kuhinju zaljubili su se za posjeta u Japanu. U zagrebačkoj Masarykovoj otvorili su “take out” sushi-bar u kojem se može i jesti. U svom prostoru imaju i sushi robote koji mogu proizvesti 3000–4000 tisuća porcija u 8 sati. Sushi rade od škotskog lososa, koji je najkvalitetniji i dvostruko skuplji od norveškog. Losos i tunjevinu (iz Španjolske) nabavljaju u Zagrebu. Setove sushija prodaju od 30 do 80 kn.

10. Oyster & Sushi bar bota Svježa riba iz restorana Bota Šare, kamenice iz Malog Stona, sve to pripremljeno po japanskoj šabloni. Oyster & Sushi Bar Bota u centar Splita na Morpurgovu poljanu mami sve koji vole japansko-dalmatinsku fuziju. Ovaj sushi bar dio je lanca Bota Šare restorana, koji dugi niz godina njeguju tradicionalnu dalmatinsku kuhinju. Posjetitelji obožavaju njihov specifični uramaki, kao što je “svježi škamp roll”, od svježeg škampa, krastavca, avokada, kavijara i mix kavijara. Porcija od četiri komada košta 32 kune. Probati se može i “oyster roll”, s kamenicom u tempuri, krastavcem, avokadom i sezamom, cijene 38 kuna. Uz pojedine porcije sushija može se naručiti i prepeličje jaje od 5 kuna po komadu. (Sudjelovale Lea Ladišić i Ema Perkić)

>>Odabrali čitatelji Slanog&Slatkog: 10 top mjesta na kojima vrijedi uživati u dobrom vinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije