Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastro patrola

Od Istre do Cavtata: Preporuke za dobre restorane, barove, konobe

Batelina
Foto: Privatni album
1/5
22.06.2016.
u 12:00

Bili smo, probali smo i preporučujemo...

Sezona uživanja na terasama uz more, iako ove godine ozbiljno kasni – je pred nama. Vrijeme je to kada češće objedujemo vani, više izlazimo, družimo se, putujemo, odmaramo, a sve to prate birana hrana i dobra kapljica. Tim novinara, gurmana, fotografa, putnika i bonvivana okupljen oko magazina Slano&Slatko odlučio je od ovoga broja te u iduća tri izraditi mali vodič mjesta koja preporučujemo iz prve ruke.

Držat ćemo se obale od Savudrije do Cavtata, a u svakom broju obradit ćemo po jednu regiju. Počinjemo s najbližom nam i najgurmanskijom regijom Istrom, a završit ćemo u kolovozu s krajnjim jugom, još južnije od Dubrovnika. Donosimo preporuke za mjesta u kojima smo bili, kušali (i platili) ponešto iz njihove ponude. Osim restorana u različitim cjenovnim razredima, zavirili smo i u barove, klubove, slastičarnice, restorane s brzom hranom, konobe i kafiće...

Od svega pomalo, za svaki ukus i svaki budžet. Pregledali smo i vinske karte, liste koktela te dnevne ponude. Na nekim su nas lokacijama oduševili interijeri, no ponuda nije pratila taj doživljaj. I obrnuto. Na nekim neuglednim mjestima jeli smo odličnu hranu i ugodno se iznenadili cijenama, gostoljubivošću... Na prvom odredištu naše gastro patrole, u Istri, toliko je dobrih mjesta da je bilo iznimno teško izdvojiti njih samo deset.

Vodili smo se idejom da preporučimo od svega pomalo – za svaki ukus i za svaki džep, a da opet nisu svi na istom mjestu. Posjetiti Istru, a ne uživati u domaćoj hrani – pljukancima, maneštri, ombolu i fritaji nemoguća je misija. No, Istra ima i najveću koncentraciju restorana u kojima se njeguje visoka gastronomija, sjajne barove, konobe, taverne...

 1. Novigrad

Damir i Ornellaza ljubitelje ribe

Ovo je mjesto na kojem će uživati istinski ljubitelji morskih plodova i ribe. Svega šest stolova smješteno je u restoranu koji se nalazi u staroj jezgri Novigrada, a poslužit će vas osobno vlasnici. Naš je savjet prepustiti se njihovoj sugestiji jer upravo oni svakodnevno nabavljaju svježu ribu od lokalnih ribara, i biti otvoren za sve nove okuse, teksture, mirise, doživljaje... Geslo je restorana „Iz mora na stol“ jer se u pripremi jela koriste isključivo svježa riba i ostale izvorne istarske namirnice. Riba se priprema sirova, iznimno jednostavnim i inovativnim načinom koji su vlasnici nazvali „mediteranski sašimi“ Gost je na prvom mjestu, no ne zaboravite rezervirati. Ponedjeljkom je zatvoreno.     

2. Novigrad

Vitriol, kultno mjesto za kavu i Aperol

Vitriol je puno više od kafića. Nekoliko je godina ponio laskavu titulu najboljeg caffe bara u Istri. No, ono što ga čini posebnim nije samo pozicija s jednim od najljepših zalaza sunca u Istri, već priča koju su oko bara izgradili vlasnici. Mjesto je to gdje u miru možete prelistati zavidan broj finih magazina i novina, odabrati među vrlom kvalitetnim pivima, koktelima, vinima i pjenušcima na čašu. Kava je tradicionalno dobra, baš kao i svježe pečena peciva tijekom jutra. Sitne grickalice naći će se na stolu čim sjednete u ugodno okruženje tik do mora.

3. Poreč

Sveti Nikola,  red hrane, red doživljaja  

Prvi red do mora, na samoj rivi najljepšeg istarskog grada restoran je koji nosi ime po otoku koji od pamtivijeka čuva grad i njegovu luku - Sveti Nikola. Vlasnik Nikola Bijelić tijekom godina upornog rada razvio je restoran vrijedan posjeta. Na stranu svi slavni gosti koji su posjetili Poreč i ondje nepca častili biranim delicijama, Nikola je složio sjajnu gastronomsku priču upravo na entuzijazmu, predanosti poslu i  povjerenju koje je poklonio mladom i kreativnom chefu. Birana vina istarskih vinara, sjajna vinska karta, svježe namirnice, a posebno riba te beskrajno maštoviti deserti. Prostor je relativno malen, prizemlje i kat, no terasa je ljeti najbolje rješenje. Cijene su srednjeg ranga. 

4. Bale

Kamene priče, konoba s dušom 

U gradu koji se svio poput puža, ispod volte, pa odmah desno..., ondje gdje lebde kameni obluci, uz ognjište na kojem su, dokazali su arheolozi, vatru palili i stari Kelti, danas se nalaze - Kamene priče. Ponudit će vas rakijicom dobrodošlice, a između nje i one oproštajne na tanjuru će vam se naći ono što su domaćini taj dan pripremili, svježe nabavili ili uzgojili. Najuputnije je prepustiti se preporuci i kuharskom iskustvu domaćina - nećete požaliti. Nemojte previše izvolijevati, odgovorite tek kratko na pitanje: meso ili riba? Neće vam isprazniti novčanik, a ako dođete s psom koji je tolerantan prema suverenoj vladarici Uni, bit će koji zalogaj i za njega. Mjesto za svaku preporuku gurmanima otvorenih pogleda, mjesto koje donosi mir. 

5. Višnjan 

Konoba Borgonja za  one koji vole domaće  

 U Višnjan se zaputite ako želite doživjeti istinsku Istru, popričati s mještanima o vremenu, urodu grožđa, ali i pojesti jedan od najboljih kokošjih žgvaceta s domaćim pljukanicma ili fužima, okusiti zabravljene arome kapuza i ombola te zaliti pravim teranom, onim od kojeg usne ostaju obojene. Domaći kruh, meso ispod čripnje i pršut i maslinovo ulje u kojem ćete uživati "toćajući". Ambijent u kojem su stolnjaci još uvijek oni isti - karirani crveno-bijeli, a iznad otvorenog ognjišća iste takve zavjesice. Sjednete li u dvorište, do nogu će vam došetati zečevi, a vlasnici će vas ispratiti grapom ili medenicom. Cijene su umjerene. 

6. Rovinj 

Monte, doživljaj za istinske gurmane  

Ovo je mjesto za dobre poznavatelje hrane i poklonike restorana s međunarodnom preporukom. Restoran je ozbiljan obiteljski posao, no iako je u srcu nekadašnjeg ribarskog grada, u ponudi je mesna priča. Okrenuti su vlastitim interpretacijama jela od domaćih autohtonih namirnica te vrlo diskretni na gastronomskoj sceni. Poprilično visoke cijene opravdavaju kvalitetu koja se nudi. Inovativni tartari od rakova i ribe, sjajno pripremljena riba, domaća tjestenina. mala iznenađenja iz kuhinje te originalni deserti koje neće "poklopiti" doživljaj kušanja menija. Iznimno ugodan i diskretan decentno uređen ambijent. Spremite se za malo šetnje jer se nalazi u staroj gradskoj jezgri 

7. Vrsar 

Trošt, restoran s pogledom na marinu 

Njihova su inspiracija more, zemlja, priroda i prebogata tradicija. Krojeći jela za svoje goste, vodili su se gastronomijom kakvu su njegovale njihove none, kuhajući prema kalendaru koji je pratio godišnja doba. Obilje ribe, domaćeg povrća ljeti, raskoši plodova u kasnu jesen, mirisne maneštre i kobasica zimi te čarolija samoniklog bilja u proljeće dovoljni su motivi da dopustite domaćinima u restoranu Trošt u Vrsaru da vas razmaze. Tradiciju čuvaju, a na novitetima uče. Obitelj, tradicija, iskustvo i vrhunska usluga u nezaboravnom ambijentu marine s pogledom na Casanovin grad, Vrsar... Sve to, ali i puno više, s ponosom potpisuje obitelj Trošt više od dva desetljeća. Sjajan carpaccio od svježe ribe, rakovi, školjke, tjestenina... Odlična vinska karta. Nešto više cijene. 

8. Motovun 

Pod napun, najbolje iz srca Istre 

Napa je u Istri oduvijek bila ponad ognjišta, mjesto ugode tradicionalnog obiteljskog života. Mjesto gdje su se dijelila jela ispod čripnje i ispijala supa, odmaralo od težačkog posla. Ta je misija održana i dan-danas, osim što se "Pod napun" ne okupljaju težaci, već ljubitelji dobre hrane. Uz etno trgovinu koja prikazuje život Istrijana, u Motovunu ćete zasigurno jesti ukusno i to s najljepšim pogledom na dolinu Mirne. Sjajan domaći pršut i sir, odlična ulja, salame s tartufima, fritaje, domaća tjestenina s tartufima, ombolo, fritule, pandešpanj, povitica i domaće vino na čaše, a sve pristojnih cijena. 

9. Pula

Uliks, kava s pogledom i u društvu Jamesa Joycea

Iako je James Joyce svoju kratku životnu epizodu u Puli, davne 1904. godine, smatrao jednim od najgorih životnih iskustava, Puležani su ipak ponosni na njega. Ma koliko kratko se zadržao. 
Upravo po njemu  nazvali su caffe bar tik do slavoluka. Simpatično i vrlo posjećeno mjesto, svojevrsna pulska špica, odlična je pozicija za predah uz spomenik slavnom piscu.  
Solidna kava i capuccino razumnih cijena. vino na čaše, neizostavni Aperol Spritz, voćni smoothieji i čitava lepeza koktela i ljetnih pića. Mjesto na kojem se valja pojaviti, vidjeti i biti viđen. Cijene umjerene.  

10. Banjole  

Batelina, Skokine morske bravure  

Obitelj Skoko ugostiteljstvu je pristupila jednako predano kao i ribolovu. S punim srcem i iskreno. Jedno je od rijetkih mjesta koje se tijekom godina nije pokvarila, već suprotno, raslo je i razvijalo se do restorana u koji ćete se poželjeti vratiti. Riba, riba i samo riba neslužbeni je moto vlasnika. Uz to računajte da će vam ondje ponuditi sve iz mora i sve od ribe. Nemojte odbiti, ugodno ćete se iznenaditi. David Skoko, unatoč popularnosti, zadržao je neposrednost i jednostavnost u pristupu gostima. Vinska karta sadrži sve najbolje s istarskog vinogorja. Cijene nisu pretjerane.

>>Ay mi Cuba: Od Kolumba do Castra i Rolling Stonesa

Komentara 3

M9
munja_99keco
18:07 03.08.2016.

Ima nekih koji bi trebali bit na ovoj listi, a nisu...niste vi dobro jeli...

LA
like_a_boss
15:00 22.06.2016.

Nigdje niti jedne jedine cijene. Ko osim lopova na vlasti i njihovih jataka ima novaca za riblji restoran na jadranu ? Dati za kg ribe 600-700 kn? Za čašu vina 100 kn. Čak ni Milanović ne jede u ribljim restoranima na svoj račun,jer je skupo.. Ali se prežderava kao kralj kad je na proračunskoj sisi...

LA
like_a_boss
15:00 22.06.2016.

Nigdje niti jedne jedine cijene. Ko osim lopova na vlasti i njihovih jataka ima novaca za riblji restoran na jadranu ? Dati za kg ribe 600-700 kn? Za čašu vina 100 kn. Čak ni Milanović ne jede u ribljim restoranima na svoj račun,jer je skupo.. Ali se prežderava kao kralj kad je na proračunskoj sisi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije