Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NANOTEHNOLOGIJA

Jesu li bijele keramičke tave opasne?

kuhanje
17.02.2012.
u 11:04

Nanotehnologija je sasvim nova grana znanosti, upozoravaju, a nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora

Je li lijepo, bijelo posuđe s keramičkim neprianjajućim premazom posuđe kakvo se u posljednje vrijeme pojavilo u trgovinama pod nazivnikom “zdravo” doista najbolji izbor? Njihov sastav i način izrade to dovodi u pitanje.

– Radi se o “revolucionarnom” premazu koji se sastoji od nanočestica keramike koje se lijepe na tavu. Prvo što zabrinjava je upotreba ljepila. Pitali smo proizvođače kako se ovo ljepilo ponaša pri visokim temperaturama i ogrebotinama te koje se količine tog ljepila ispuštaju u hranu. Odgovor nismo dobili. Ali ono što uistinu zabrinjava je upotreba nanočestica – donosi portal Alternativa.

Nepoznati učinci

Nanotehnologija je sasvim nova grana znanosti, upozoravaju, a nanoproizvodi su se počeli prodavati bez provedenih dodatnih istraživanja i nadzora. Nije u potpunosti jasno kako nanočestice djeluju na naše zdravlje i okoliš, a počele su se koristiti perilice rublja, antibakterijske čarape te kozmetika s nanosrebrom. Nakon toga se shvatilo da nanočestice srebra ulaze u okoliš i mijenjaju prirodni balans mikroorganizama u prirodi. Upravo stoga mnogi se proizvodi s nanosrebrom užurbano povlače s tržišta.

– Koliko se nanočestica ispušta u zrak? Koliko ih hranom kuhanom u tom posuđu unesemo u organizam? Kako se ponašaju u našem organizmu? Nažalost, odgovor na ovo pitanje nećete uskoro dobiti jer tehnologija za mjerenje ispuštenih nanočestica još ne postoji! – ističu u Alternativi. Podsjećaju i na opasnosti od teflona te preporučuju uporabu posuđa od nehrđajućeg čelika, kvalitetnog emajliranog posuđa, staklenog, glinenog i keramičkog (ne nano!).

U hrani, kozmetici...


– Pratim stručnu literaturu, ali nisam naišla na ovakve tvrdnje u stručnim člancima. Nanotehnika se koristi u svim područjima, nanočestica ima u kozmetici, hrani itd., olakšavaju prijenos supstancija djelatnih tvari ali i nekih neželjenih. Moram reći da se nanotehnika u svim područjima još uvijek istražuje, no i osobno koristim to posuđe – kaže mr. Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe u HZJZ-u.

Komentara 11

LI
liliZG
11:27 17.02.2012.

pa ista stvar je sa teflonom, kad se ošteti, najbolje ga baciti.....

AL
alapača
11:32 17.02.2012.

jel ta voditeljica nečega za što prvi put čujem kupila to posuđe\' ili ga dobila na dar?

MI
mica1111
11:16 17.02.2012.

...bome su opasne...ako se okrhne,te čestice mogu ući u organizam i mienjati strukturu stanice... ...ne bu to u moju kuhinju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije