Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Grijete li vino kada ga preko svijeće prelijevate u dekanter?

vino
Foto: Thinkstock
1/9
25.07.2016.
u 08:22

Jeste li znali da je prvi dekanter proizveden u Veneciji u 18 stoljeću. U Serenissimi su znali izvući najbolje od njega. Dakako, bio je ručno puhan od murano stakla. Danas je najpoznatiji proizvođač dekantera u svijetu Riedel

"Grijete li vino kada ga preko svijeće prelijevate u dekanter ili postoji neki drugi razlog zbog čega palite svijeću?" Ovo je jedno od najčešćih pitanja znatiželjnih ljubitelja vina s kojima se susrećem u restoranu nakon što im predstavim i pripremim za dekantiranje neko od crvenih vina. Zašto dekantiramo?

Razloga za to je više, no dva su po meni najvažnija. Prvi je čisto praktične prirode i odnosi se na sediment u vinu koji nastaje dugim odležavanjem crvenih vina. Naime, dolazi do taloženja tanina i tvari boje, no on - bez brige - ne mijenja okus vina. No, teksturalno nije ugodan i može podsjetiti na talog od kave. Čak i duže macerirana bijela vina, punjena bez filtracije valjalo bi podvrgnuti dekantiranju, ali razlog je zapravo nježno miješanje finog taloga i vina u dekanteru, koji utječe na kompleksnost i intenzitet okusa vina.

Foto: pixabay

Drugi je razlog zbog čega se u priboru svakog sommeliera nalaze prekrasne boce za dekantiranje koje elegancijom ostavljaju bez daha povezan je s činjenicom da je širina dekantera znatno veća u odnosu na čašu. Točnije, proporcionalno veća širina dna utječe na veći kontakt vina sa zrakom i intenzivnije je tzv. prozračivanje vina i oslobađanje kompleksnih aroma zarobljenih u vinu dok je bilo u boci. Sommelierska praksa pokazala je kako je, osim duže odležalih crvenih vina, poželjno dekantirati i mlada crvena vina zbog reduktivnih aroma. Osobno, dekantiranje mi je zabavan dio somellierskog zvanja te preferiram dekantirati poluaromatične sorte poput mladih rizlinga.

Još jedno je pitanje koje često čujem - koliko dugo vino nakon dekantiranja treba provesti u dekanteru? Odgovori i u ovom slučaju ovise o sorti vina i njegovoj dobi. Odležale tanične vinske sorte poput plavca, cabernet sauvignona (da bi se tanini smekšali), poželjno je dulje vremena čuvati u dekanteru u odnosu na, primjerice, manje tanične teran ili frankovku. Arhivska vina koja su provela čak desetljeća u boci potrebno je dekantirati u dekanteru manjih dimenzija jer nakon dugog sna veći kontakt sa zrakom može ih jednostavno - šokirati i uništiti fini balans koji je postignut prije no što je punjeno u boce. Vina koja se definitivno i nikad ne dekantiraju su šampanjci,pjenušci, mlada bijela svježa i roze vina. Ona su sama po sebi raskošna, zanimljiva, zabavna i svježa da je dovoljno ohladiti ih, odabrati dobru čašu, pravo društvo i trenutak te uživati u njima. U zdravlje!

>>Kako je popularnost brenda preuzela primat pred kvalitetom vina

Komentara 5

TR
Trnjanec
11:07 25.07.2016.

Treba dekantirati stara vina. Ali treba dekantirati i mlađa vina. Vjerojatno treba dekantirati i vina srednje dobi. I ona između, također. Sve zbog nekih drugih razloga. A kod autora članka sigurno možete kupiti dekanter. I svijeću. Za koju nije uopće napomenuto zašto se nalazi u cijeloj priči, ali se i ona može kupiti.

JO
jolly
11:55 27.07.2016.

Svašta se tu da pročitati, osim odgovora na pitanje iz naslova. ahaha

KE
kermitovo
14:40 25.07.2016.

Nikad ne dekantiram vino. Mislim da je cuganje direkt iz kante jedna ružna navika i nije fer prema poštenim prozvodjačima vina iz Hrvatske koji na tragu Isusa od jednog grozda naprave 100 litara vina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije