Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spasite kućni budžet

Evo kako možete uštedjeti na hrani

Brokula
Foto: Thinkstock
1/5
07.05.2016.
u 12:13

Predlažemo kako podebljati kućni budžet organiziranijim trošenjem na hranu te idejama iskusnih domaćica – što se sve može napraviti od starog kruha i mlijeka, kako iskoristiti hranu koja je ostala nakon ručka ili kako napraviti prirodna sredstva za čišćenje od sastojaka koji su uvijek pri ruci

Dupkom pune smočnice, s dovoljno zaliha da pokriju zimu, slika su koja asocira na vremena naših baka.

No želi li uštedjeti i vrijeme, ali i novac svaka će domaćica morati pogledati u prošlost i usvojiti naviku ili dvije svojih predaka. Osim toga, zalihe dobro dođu u nepredvidljivim okolnostima ili elementarnim nepogodama. Pogotovo ako ih smjestite u blizinu kuhinje, nadohvat ruke.

Bitno je da je smočnica hladna i suha, a dovoljan je već i ormar 80 cm širok te 30 cm dubok kako biste zadovoljili potrebe kućanstva. U smočnici se tako može držati brašno, riža, šećer, mahunarke, margarin, maslac, med, kava, čaj, ali i tjestenina koja se može izraditi i kod kuće. U zagrebačkom Turopolju, primjerice, gotovo svaka kuća u špajzi ima domaće rezance, lisnato tijesto ili mlince. Tako i Dragica Pisačić iz Male Mlake, koja je i pokazala što se može napraviti od tijesta, uvijek u zalihi ima te namirnice.

– Nije potrebno namirnice nabavljati svakog dana. Škrinja je spas za svako kućanstvo. Tako i lisnato tijesto može stajati u zamrzivacu, a vadi se po potrebi. Od njega se može napraviti pite, štrudle, kremšnite... – kaže gospoda Dragica. Tijesto se može omotati oko hrenovki, a puniti ga se može kravljim sirom, šparogama, špinatom, džemom... U ograničenom kućnom budžetu nije potrebno kupovati najranije voće i povrće jer je tada najskuplje, a nije najbolje.

Bitno je trošiti sezonske namirnice, primjerice, zimi kupus, a ljeti rajčice. Kuhajte koliko je potrebno. Jer bacanje namirnica je bacanje novca.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije