Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&slatko

Danijela & Bojan: Kreativni dvojac Stancije Meneghetti kuha za istarske hedoniste i znalce

bojan i danijela
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/6
27.06.2016.
u 08:00

Turneja uoči ljeta dio je projekta u kojem Danijela i Bojan gostuju uoči otvorenja nove sezone u Balmama

Danijela i Bojan, Bojan i Danijela - jednostavno chefovi. Ili, bolje reći, dobri duhovi Stancije Meneghetti, dvojac koji funkcionira kao savršen tandem već petnaest godina, a u Wine hotelu Meneghetti koji je nastavio tradiciju Stancije posljednje četiri.

Gastronomija je danas poput estrade, a među chefovima je teško susresti istinske i samozatajne zaljubljenike u svijet aroma i tehnika, a nemoguće one koji su spremni uspjeh i slavu - pa makar i u okvirima svoga grada - koja ga neizostavno prati dijeliti popola. No, Danijela Pifar i Bojan Vuković upravo su takvi. Jednostavni, talentirani, organizirani i usredotočeni na gosta koji im je središte svijeta. Razgovor s njima nalik je ćaskanju s prijateljima, nadopunjuju jedan drugog, nadovezuju se...

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Bojan je nešto ozbiljniji, barem na prvu ruku, no Danijela pršti veseljem, ne skida osmijeh s lica i osvojit će svakog gosta. Partneri u kuhinji, no ne i u privatnom životu, savršeno se nadopunjuju u osmišljavanju jela, od predjela do juha i deserata... Mašte ne nedostaje niti jednom od njih, a ni namirnica, s obzirom na to da se njihova kuhinja nalazi u srcu Istre, među vinogradima i maslinicima nekadašnje Stancije Meneghetti, okružena lavandom, ružmarinom, čak i vrtom u kojem zriju predivni mirisni rumeni "pomidori", a danas je član ekskluzivnog lanca malih hotela i restorana Relais & Chateaux i jednog od deset najboljih europskih food hotela po izboru magazina Geo Saison za 2016. godinu. Bojan je školovani kuhar, a Danijela se u kuhinji našla iz znatiželje. Počela je, kaže, u slastičarnici, došla igrom slučaja u Valsabbion, a našla se na zadacima pripreme predjela.

Zaštitni znakovi

- Sonja Perić jednom me prilikom upitala bih li se upustila u kuhanje. Bilo mi je podjednako i izazov i trema. No, znala sam da nema povratka kad jednom krenem u svijet istraživanja tehnika i učenja - smješka se Danijela. Kuhanje i življenje gastronomije povezalo ih je u kuharsko partnerstvo i prijateljstvo. - Bilo je laganih dana kada se uživalo u kuhanju, ali i težih kada je bilo povuci-potegni, no, eto, slagali smo se tada i danas - dodaje Bojan koji je tiši i samozatajniji dio chefovskog tima koji se u pravom trenutku na pravom mjestu kliknuo i otvorio novo poglavlje visoke gastronomije u Valsabbionu, a danas u restoranu hotela Meneghetti nedaleko od Bala. Danijela i Bojan njeguje tipičan Meneghetti stil kuhinje, stil kakav se etablirao po svojim specifičnostima i koji ima svoje, nazovimo ih, zaštitne znakove. Riječ je o modernoj kuhinji koja je duboko utemeljena u tradiciji i prije svega poštuje lokalnu namirnicu.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Chefovski dvojac jednostavno osvaja sinergijom i nevjerojatno maštovitim interpretacijama svojih jela. Oboje vole i odista poznaju Istru, zeleni polutok koji je još uvijek oaza pravih, autohtonih namirnica, ali i prebogate gastronomske povijesti koja temelje vuče od antike, preko Venecije do današnjih dana. Ono što će Danijela i Bojan izvesti u kuhinji od svega nekoliko namirnica doživljaj je u koji će se malo koji chef upustiti. Tim više što su spremni rekonstruirati klasična jela - od brudeta do ribe s gradela i fritaje, "presložiti ih" i napraviti posve novi doživljaj. Naravno, da bi doživljaj bio potpun, uz svako jelo pažljivo su sljubljena vrhunska Meneghetti vina i maslinova ulja, i to sve od loza i maslina koje zriju u okolici hotela. Posebno je iskustvo, slažu se Danijela i Bojan, biti dio tima dok se stancija pretvara u restoran, a potom u hotel, i to ne bilo kakav, jer priču prati i vinarija na koju su svi vezani za projekt Meneghetti iznimno ponosni. Timski rad, ne samo chefova već svih zaposlenih, tajna je uspjeha ovog posebnog mjesta koje više cijene stranci doli domaći kritičari. Iako su ponosni na svaki tanjur koji su predstavili za Slano&Slatko, zaštitni znak kuće je ipak biftek Meneghetti, toliko popularan da su njegove fotografije obišle svijet.

Namirnica daje ideju

- Pripremamo ga na poseban način, koji podrazumijeva dugo odležavanje, a potom ga mariniramo u soli, šećeru, travama i dimi se svježim ružmarinom u kutiji nalik onoj za vina. Efekt iznenađenja nadopunjuju arome koje se prožimaju i to nikoga ne ostavlja ravnodušnim - priznaje Bojan. Inspiraciju za nova jela chefovi traže, u šali vole reći, kod mame, no zapravo je namirnica sama ta koja im daje ideju.

- Volimo da ona zadrži svoj prvobitni okus, da joj to ne ukrademo, ne oduzmemo i ne promijenimo je. Zato pokušavamo ne prekrcati tanjur niti se razbacivati aromama i začinima. Ta ravnoteža između obrade i prvobitne arome je ono što osvaja nepca. Dodati čitave šake trava i začina zločin je prema hrani - kažu chefovi. Svojim gostima vole ponuditi degustacijski meni, od hladnog predjela do slatkog ili osvježavajućeg deserta upravo zato kako bi ih proveli svijetom lokalnih namirnica. Danijela čak ima i svoj mali vrt u kojem će, s obzirom na to da se hotel širi, trebati pomoć.
- Uzgajam ondje svoje pomidore, tikvice, celer, češnjak, bosiljak, paprike, jagode...

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Osim što uživam u tome, točno znam što se s namirnicom događa prije no što dospije na tanjur - kaže simpatična chefica. Kako su radovi na rekonstrukciji i proširenju Stancije Meneghetti u punom jeku, chefovi gostuju u nekoliko vrhunskih restorana diljem Hrvatske u kojima kreiraju jedinstvene menije temeljene na sljubljivanju okusa Istre s raznim utjecajima tipičnim za kuhinje restorana domaćina. Odlučite li se posjetiti ovaj neobični dvojac u Istri u obnovljenoj istarskoj stanciji na putu između Pule i Rovinja, očekujte novosti jer krajem ljeta otvaraju vrata wine hotela sa 26 luksuznih smještajnih jedinica te restoran sa 70 sjedećih mjesta, kao i radnu vinariju. Restoran Meneghetti našao se i na izboru La Liste, među 1000 najboljih svjetskih restorana.

>>Uživajte u pikniku uz ideje koje je za Slano&Slatko pripremio Andrew Gaskin!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije