Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć stručnjaka

Počinje škola. Tate i mame, opustite se!

Little boy dressed as a super hero reading a book
Foto: Thinkstock
1/2
25.08.2014.
u 11:06

Većina će u klupe veselo, no kako motivirati one koji bi da ljetni raspust ne završi

Većina osnovnoškolaca za desetak će dana veselo ući u svoje razrede. Prvih će dana u klupama biti razigrani, uzbuđeni, a već u drugom tjednu spremni početi se hvatati ukoštac s novim gradivom.

– Tako na početak školske godine reagira uistinu velika većina djece. Više su pod stresom, rekla bih, roditelji, kojima s početkom škole dolazi mnogo novih obveza, od nove organizacije obiteljskog života, pomaganja djeci s gradivom, razvoženja na razne slobodne aktivnosti i slično – govore godine iskustva razrednoj učiteljici Denis Mikatović Jugovac koja predaje u Osnovnoj školi Poreč.

Manjini koja će u školske klupe sjesti bez entuzijazma trebat će malo više vremena da nakon dugog ljetnog raspusta nanovo prigrli školsku rutinu. Za mnoge od njih neveselo je odbrojavanje – koliko je još bezbrižnih dana – već počelo. Na sreću, dovoljno je vremena da se i oni pridruže veseljacima i da jedini teret s kojim će uskoro ponovno krenuti u školu bude školska torba.

Pomaže i nova pernica

Za početak se, savjet je i profesora psihologije Željka Vukobratovića, opustiti moraju – roditelji.

– Definitivno, roditelji u većini slučajeva prenesu stres vezan za početak školske godine na svoju djecu – kaže Vukobratović. – Pomoći će ako ovih zadnjih dana prije škole organiziramo neki susret s prijateljima iz razreda koje dijete nije vidjelo cijelo ljeto, a djeci nižih razreda motivaciju će podići i igra ili susret s prijateljima na školskom igralištu. To će koristiti i mamama i tata. Naime, u razgovoru s drugim roditeljima uvidjet će da su problemi i dvojbe slični – kaže naš sugovornik koji dodaje i da nove pernice, bojice i slično mogu motivirati malog đaka.

Dobro je i kad odrasli o školi kao mjestu odrastanja, prijateljstva i odgoja govore na zabavan i vedar način. I to uvijek, a ne samo prije početka školske godine. Ako to već nije slučaj i o školi se šutjelo dva ili tri ljetna mjeseca, roditelji bi ovih posljednjih dana prije početka barem morali izbjegavati razgovore kojima bi dijete mogli strašiti novom školskom godinom i novim "teškim" nastavnim gradivom.

– Blagi stres i iščekivanje dobar su pokretač za odgovornije ponašanje te prihvaćanje novih obveza, ali ako ga plašimo, dijete će izgubiti entuzijazam – objašnjava psiholog Vukobratović.

Osvježiti staro gradivo

S obzirom na to da većina djece za ljetnih mjeseci velik dio naučenog zaboravi, dobro je kroz razgovor i igru malo ponoviti staro gradivo, ali i zaviriti u nove udžbenike. Također, dobro će doći, kažu stručnjaci, uspije li roditeljima razbuditi pozitivno uzbuđenje pri doticaju s novim udžbenicima. Takav će stav dijete navesti da se prema novim obvezama postavi s radoznalošću, istraživački.

S posebnom pozornošću djetetu treba pristupiti ako 8. rujna prvi put ulazi u učionicu.

– Tu su opet roditelji jako bitni. Ako oni nemaju strah od nove situacije, a imaju startno povjerenje u školu i učitelje, tako će prvom razredu pristupiti i djeca. Dobro je i da prvašići čuju kako su sad veći, zreliji nego u vrtiću te da je polazak u školu znak njihova odrastanja – kaže Vukobratović. Mamama i tatama savjetuje da svoje prvašiće ovih posljednjih dana uoči početka nastave upoznaju sa školskom zgradom, izvedu na školsko igralište i razvedre pričama o nekim prošlim smiješnim školskim zgodama i nezgodama.

>>Udžbenici i radne bilježnice čekaju školarce na klupama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije