Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA ŽENA ZAGREBA

Sandra Švaljek: Sufinancirat ćemo Kraljicu unatoč teškoj situaciji

Sandra Švaljek
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
31.12.2014.
u 12:15

– Na Crvenom spustu imamo 34 topa, tri su posuđena, a još jedan radi u Bistri. U utorak je bilo -14 °C na Sljemenu – kaže Drago Žiljak

Utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu, u to više nema nikakve sumnje, održat će se 4. i 6. siječnja. Vrijeme se organizatorima smilovalo u posljednji tren, a oni su i u ova teška vremena uspjeli osigurati sponzorstva te pribaviti novac za organizaciju. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek objasnila je zbog čega se Grad nije povukao iz tog projekta.

Sljeme ima utjecaj

– I u teškoj financijskoj situaciji odlučili smo ipak sufinancirati Kraljicu. Grad Zagreb ima manje novca i to se već odrazilo na sport. Bilo je izuzetno teško nekim organizatorima velikih natjecanja priopćiti da ih Grad Zagreb u 2015. neće moći i dalje podupirati. Međutim, procijenili smo da skijaška utrka ima veliki odjek u svijetu te da pridonosi turističkoj promidžbi našega grada. Vjerujem da mnogi turisti u Zagreb dolaze upravo zato što su naš grad vidjeli u kontekstu te manifestacije. Ima dosta skeptika koji smatraju da to nije u redu, ali bih im poručila da je Grad Zagreb manjinski financijer te manifestacije, radi se o sudjelovanju sa 25 posto budžeta utrke – kazala je Sandra Švaljek te objasnila da privatni i komercijalni partneri financiraju utrku u puno većem postotku. I ministar turizma Darko Lorencin smatra utrku odličnom promidžbom:

– Kraljica se održava u terminu kada naša glavna turistička tržišta odlučuju kamo će putovati – upozorava Lorencin.

Vedran Pavlek, direktor organizacijskog odbora utrke, objasnio je proračun:

– Lani nam je budžet bio 24,5 milijuna kuna, a sada smo ga smanjili na 21,5 milijuna. Prilagodili smo se situaciji, ali tako da to ne osjete ni posjetitelji, ni skijaši. Oko 75 posto proračuna komercijalni su prihodi od sponzora, dobavljača i prodaje ulaznica, a 25 posto od Grada Zagreba. Raste i prihod stranih sponzora, oni već sada daju 40 posto novca. Želimo li držati nivo, ti su troškovi neizbježni – kazao je Pavlek. Dakle, besplatan prijevoz, koncerte, hot-dog, grah, čokoladu, čaj, navijačku zastavicu... dobit će svaki gledatelj, po čemu je naša utrka jedinstvena u Svjetskom kupu.

Za krunu 46 tisuća eura

I nagradni fond ostaje visok, 240 tisuća eura, 120 tisuća svaki dan utrke podijelit će skijaši, a pobjednica i pobjednik uz krunu će iz Zagreba otići i sa 46 tisuća eura nagrade. Ženski slalom je u nedjelju (10 i 12.45 sati), muški kao noćna utrka na Sveta tri kralja (15.05, 18.10 sati). Uz Ivicu Kostelića slalom će voziti i Filip Zubčić, Natko Zrnčić Dim, Matej Vidović, Istok Rodeš i Elias Kolega, a od skijašica Leona Popović, Iva Mišak, Saša Tršinski i Matilda Šola. U nedjelju će se održati i utrka legenda, a dolaze Janica Kostelić, Alberto Tomba, Marc Girardelli, Kalle Palander, Nika Fleiss, Ana Jelušić, Jure Franko...

>> Na stazi radili danonoćno da bude spremna za Snježnu kraljicu

Komentara 22

MA
maribili
15:07 31.12.2014.

U Njemačkoj je jako dobro praćena utrka snježne Kraljice, čujem da i ove godine Njemačka javna televizija ZDF dolazi u Zagreb s brojnom ekipom i pet reportažnih vozila. Gosti iz Njemačke su i najviše pridonijeli turističkom bumu zadnjih godina u Zagrebu, a definitivno novac na snježnu Kraljicu nije bačen novac, Zagreb ima itekako puno koristi od slika Zagreba i snježne Kraljice koja ide u svijet.

Avatar pavo24
pavo24
14:45 31.12.2014.

Statistika veli da je u ovoj krizi Zagrebov BDP rastao dok je ostatak Hrvatske stagnirao. Od 2008. do 2014. udio grada Zagreba u ukupnom BDP-u se povećao. U 2008. bio je 30%, a u 2014. 35%. U Zagrebu je od 793.000 stanovnika zaposleno njih 400.000. Zagreb ima visoku stopu zaposlenosti i nisku stopu nezaposlenosti, oko 9%. Npr. u Rijeci je nezaposleno 12% ljudi, a u Splitu 17%. Bandić je od Zagreba napravio najbogatiji grad u Hrvatskoj i regiji. Patite vi dežurni komentatori sdp-a na ovom portalu i mrzitelji Bandića te se nastavite diviti Milanoviću koji ima rupetinu u proračunu 13 milijardi kn, pad BDP-a 12 kvartala zaredom i toliko je nesposoban da i od lokalne zajednice, a najviše Zagrebu uzima milijune kn kroz nakardnu izmjenu poreza na dohodak. USKOK i DORH bi napokon trebali istražiti lopovluk kukurikavaca jer nas ti kukuriku-sdp-ovci uništavaju svojim lopovlukom već tri godine, a pad BDP-a je najbolji pokazatelj koliko pljačkaju državu dok se cijela Europa odavno oporavila.

DH
dalibor.hren
13:27 31.12.2014.

Svoj prlog bu dala i mama Barica, prof.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije