Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapina

Žene progovorile da već godinama trpe nasilne partnere

nasilje
D. Marušić/Pixsell
10.10.2013.
u 12:13

U prvih šest mjeseci ove godine već su zabilježena 382 slučaja vezana za nasilje među partnerima

Prije godinu dana u Krapinsko - zagorskoj županiji započeo je s radom SOS telefon za žene žrtve nasilja kojeg provodi Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova KZŽ, čija je predsjednica Tajana Broz bila jedna od inicijatora.

 Savjeti svakodnevno

 Linija 049 639 281 otvorena je utorkom i četvrtkom od 12 do 18 sati. Pozivi SOS telefonu u potpunosti su anonimni, kao i online savjeti koji se svakodnevno mogu dobiti putem e-maila: sos@cesi.hr. Na telefonu i e-mailu dežura 12 volonterki iz socijalne skrbi, prava i drugih djelatnosti vezanih uz obiteljske odnose.

 - Žene žrtve nasilja zovu kada im je potrebno savjetovanje, pravna pomoć ili informacije što poduzeti, a najčešće se događa dugogodišnje psihičko, a zatim fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg bračnog, odnosno izvanbračnog partnera. Nasilje se događa bez obzira na dob, obrazovanje ili ekonomski status, a žene osjećaju bespomoćnost i nepovjerenje u rad nadležnih institucija - kažu volonterke. U Obiteljskom centru KZŽ unatoč porastu nasilja ističu dobra iskustva Savjetodavnog rada sa žrtvom i počiniteljem.

 - Tijekom 2012. godine imali smo 478 slučaja nasilja u obitelji, od toga 344 slučaja vezana za nasilje među bračnim i izvanbračnim partnerima. U prvih šest mjeseci ove godine već smo zabilježili 382 slučaja vezana za nasilje među partnerima - kaže Tanja Cujzek, ravnateljica Centra. Centar za socijalnu skrb Krapina također bilježi porast nasilja u obitelji. Samo tijekom ove godine imali su desetak slučajeva zbrinjavanja žena i djece u Sigurne kuće.

 Lokacija za kuću

 Stoga je ponovo pokrenuto pitanje osnivanja Sigurne kuće na našem području. Prema riječima koordinatorice Tajane Broz, projekt postoji, traži se pogodna lokacija, te način njezina financiranja. Iz Centra pozivaju sve kojima je potrebna informacija o mehanizmima zaštite, savjetovanje, pravna pomoć ili psihosocijalna podrška da se jave i progovore o nasilju kako bi zajednički utjecali za smanjenje nasilja.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije