Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAPINA

Zagorska oporba Deklaracijom želi spriječiti ukidanje županije

press
Foto: Matija Toplovec/PIXSELL
29.11.2013.
u 12:23

U istom danu o istoj temi na konferenciji za novinare govorili su zagorski HDZ i župan Željko Kolar, a priopćenje je poslao i zagorski SDP

U izradi je i na sljedećoj sjednici Skupštine Krapinsko – zagorske županije oporbeni vijećnici HDZ-a i ZDS-a predložit će Deklaraciju o položaju i regionalnom statusu Krapinsko – zagorske županije. Deklaracija je još u izradi, a njome se želi, kako je rečeno na konferenciji za novinare, jasno definirati težnja svih Zagoraca da u budućnosti imaju svoju regiju. Naime, oporbeni vijećnici, ispred kojih su govorili predsjednik ZDS-a Stanko Belina i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, smatraju da je to potrebno zbog prijedloga Zakona o regionalnom razvoju.

Ukidanje regije

- Ako se sjedišta institucija sele izvan županije logično zaključujemo da je to put da se Krapinsko – zagorska županija i teritorijalno ukida – kazao je Belina. I Tušek i Belina ističu da bi se time zapravo ukinula i jedna kulturna i povijesna regija – Hrvatsko zagorje, jer ova županija simbolizira tu regiju, iako u nju nije uključeno cijelo područje. - Govori se da se da je novi regionalni razvoj zbog statistike europskih fondova, ali se jasno vidi da je to zbog uzimanja institucija. Jedno je što govore, a drugo što čine – kazao je Žarko Tušek. Zatražit će i sazivanje izvanredne Županijske skupštine i očekuju podršku svih političkih stranaka, a ukoliko već treba doći do regionalizacije u budućnosti, kazali su, neka to bude regija Hrvatsko zagorje, a nikako ne Sjeverozapadna Hrvatska.

- Zakon o regionalnom razvoju nema nikakve veze s teritorijalnim ustrojem. Jedini razlog predlaganja pet regija odnosno planskih područja je kako bi se privuklo što više novca iz EU fondova. Kada bi zbog toga bili spojeni sa Zagrebom našli bi se u nepovoljnijoj poziciji nego što smo u regiji Sjeverozapadna Hrvatska. Dakle, mi smo za regiju Sjeverozapadna Hrvatska, ali samo i isključivo za privlačenje sredstava iz EU fondova – kazao je župan Željko Kolar (SDP) također na konferenciji za novinare.

Zaštita Zagorja

Kako je za deklaraciju čuo ranije, prokomentirao ju je riječima: - Zagorje kao regija i Krapinsko – zagorska županija štiti se svojim radom, investicijama, stvaranjem uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, poštenim radom i poštivanjem Ustava i Zakona RH. Deklaracijama nećemo zaštiti apsolutno ništa. Predsjednica HSS-a Vlasta Hubicki jučer nije željela komentirati deklaraciju jer, rekla je, ne zna ništa o tome, no prije ovih konferencija komentirala nam je prijedlog Zakona. - Osobno nemam ništa protiv eventualne buduće regije niti grada Varaždina koji je meni jako lijep, no mi iz Krapinsko – zagorske županije orijentirani smo prema Zagrebu - kazala je, a predsjednik zagorskog HNS - a Anđelko Topolovec da je od pripadnosti regiji važnije gdje će biti sjedišta javnih poduzeća i ustanova.

Komentara 1

M3
Miške 3
07:30 01.12.2013.

Pa naravno da je župan protiv ukidanja županija; ostao bi bez radnog mjesta. Te županije su izmišljotine Tuđmana, da se dobiju izbori i smjeste poslušnici. Hrvatska je pre mala zemlja za toliko županija i općina. Problem je što Zagorje (je ( kao i ostatak Hrvatske ) biološki izumire; ostaju napuštena sela, a uskoro i gradovi. Dođite u nedjelju u Zlatar, pa će te vidjeti što je grad duhova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije