Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Zašto je Slaven Belupo na dnu? Donosimo 11 najvažnijih razloga

Slaven
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/6
31.10.2014.
u 16:05

Koprivnički klub već dugo prosipa teško stečeni ugled u Prvoj HNL

Koprivnički Slaven Belupo na koljenima je. Osim što je nakon 13. kola na zadnjem mjestu HNL-a sa samo devet osvojenih bodova i tragikomičnih sedam postignutih golova, u srijedu je dobio i pljusku u Hrvatskom kupu. U osmini finala domaći četvrtoligaš farmaceute je razbio s uvjerljivih 3:0. Nedugo nakon utakmice u Mladini smijenjen je trener Elvis Scoria.

Što se to događa s koprivničkim klubom koji je još nedavno igrao finale Kupa, bio u vrhu HNL-a i u Europi pobjeđivao momčadi poput Athletic Bilbaa, Arisa i Aston Ville. Puno je razloga zbog kojih se prosuo teško stečeni ugled.

1 Proračun. I vrapci na grani znaju da u klubu više nema novca kao prije. Nekad je Slaven imao proračun od 30-ak milijuna kuna, a danas je on možda i prepolovljen. Lani je proračun bio 20,5 milijuna kuna, ali se od prodaje igrača prikupilo 11,84 milijuna kuna. Glavni sponzori, Podravka i Belupo, drastično su smanjili sponzorstvo. Ono se sada kreće oko pet milijuna.

2 Uprava. Mnogi kažu da je u upravi kroz godine bilo najmanje bivših nogometaša, a previše političara i sumnjivih poduzetnika. U neku ruku to bi bilo i razumljivo da su svi oni u klub donijeli milijune, ali nisu. Novi predsjednik kluba Hrvoje Kolarić, dojam je, uživa veliku podršku navijača, ali kritizira ga se da nije na odgovorne funkcije stavio svoje ljude od povjerenja, spremne uzeti “metlu”.

3 Direktori. Glavni direktor kluba godinama je bio Robert Markulin. U vrijeme njegove vladavine postigli su se najbolji rezultati. Unatoč tome, neki nemaju dobro mišljenje o njegovu radu. Aktualni direktor Zvonimir Šimunović podnio je ostavku prije nekoliko mjeseci, ali je nagovoren da ostane. U ljeti je za godišnjeg odmora otišao privatno na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Mnogi su mu to zamjerili. Bivšeg sportskog direktora, Romana Sovića, pak, navijači su smatrali odgovornim za brojne promašene transfere.

4 Treneri. U zadnje vrijeme u klubu su treneri kao na kolodvoru. Sve je krenulo nizbrdo nakon smjene Roya Ferenčine lani u ožujku. Sović ga ni izbliza nije dostojno zamijenio, Ivan Katalinić, koji je otpisao i Davora Vugrinca, a doveo brojne kvalitetom sumnjive igrače, još i manje. Od domaćeg trenera Mladena Frančića puno se očekivalo, ali on se bavio svim i svačim u klubu i uspio je sve okrenuti protiv sebe. Scoria je bio 12. trener u zadnjih deset sezona, ali nije uspio podići farmaceute kako treba, iako ih je prošle sezone spasio od ispadanja.

5 Škola nogometa. Već neko vrijeme iz škole nogometa nije izašao pravi igrač. Ili mu se samo nije dala prava prilika. Kritičari tvrde da se u školi jako slabo radi, da je važnije tko je čiji sin nego kakve kvalitete posjeduje. Stručnjaci smatraju da je premalo igrača iz “grabe”, a da se previše novca troši na polutalente iz Zagreba, Dalmacije, Bjelovara... Zločesti idu tako daleko da kažu da su stranci bolji od domaćih igrača jer se na njima može više zaraditi. Negdje moraju živjeti, a brojni ljudi u i oko kluba imaju lijepe stanove za iznajmiti.

6 Uvjeti rada. Uvjeti rada na Gradskom stadionu jako su loši. Premalo je kvalitetnih terena, na umjetnoj travi nema dovoljno mjesta za sve. Već neko vrijeme govori se o potrebi izgradnje nogometnog kampa, ali dojam je da novca za njega neće biti još dugo. Sam stadion i tribina također su u lošem stanju. Žalosno je zapravo da se već 15 godina stadion uopće nije niti dovršio pa se za “jače” utakmice stvaraju velike gužve, a komfor je nikakav.

7 Navijači. Nekad se išlo navijati i na gostujuće utakmice, a danas se na stadionu manje-više uvijek čuje i muha u letu. Dojam je da se ljudima sve ogadilo i postali su ravnodušni, kao da im je svejedno hoće li klub ispasti iz lige ili neće.

8 Tajnovitost. Navijače posebno smeta što se uvijek kao poslovne tajne drže iznosi ugovora s igračima, trenerima, zaposlenima. Slaven Belupo ipak nije privatni klub. Zato i dolazi do brojnih tračeva i optužbi.

9 Ulaznice. Novi šef kluba Kolarić smanjio je cijenu ulaznica na 15 i 20 kuna. Jedan od rijetkih poteza kluba koji svi odobravaju, ali i dalje je stadion poluprazan na slabijim utakmicama.

10 Davor Vugrinec. Najbolji strijelac HNL-a svih vremena u Slavenu u 40. godini lovi okruglih 150 golova. I dok jedni smatraju da je i dalje najbolji igrač Slavena, drugi ga kritiziraju da samo “bere” lovu.

11 Igrači. Većina navijača smatra da se igrači, kakvi god bili, ne trude dovoljno. Čast iznimkama, ali mnogi od igrača kao da “odrađuju”, za hrvatskog radnika vrlo dobru, plaću. Nekima se zamjera noćni život, alkohol i kladionice.

Komentara 2

Avatar Peterančan
Peterančan
18:09 31.10.2014.

Zaboravil je cijenjeni gospodin novinar još jedan faktor: u upravi kluba su i neki koji mrze nogomet, neki kojima je zadatak i cilj izbaciti Slaven iz prve lige, isto kak su svojedobno, smišljeno, izbacili NK Koprivnica iz 2. HNL. AA bili u upravi zato da ne plaćaju ulaznice za tekmu. Plus Boško Buha!

SV
svrakic
23:50 31.10.2014.

Nek se Koprivnica i okolica jednostavno srame !!!!! Neka kompletna Uprava da ostave !!!!!!! Najpoštenije !!!!!! I najispravnije !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije