Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrs u Zagorju

Zagrmjet će pištole i topovi, no policija ipak poziva na oprez

Pucanje
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
18.04.2014.
u 12:00

Milan Flegar: Do ozljeda uglavnom dolazi kad se puca kod klijeti, pod alkoholom i s ‘domaćim’ barutom

Već tradicionalno, u Zagorju će uz Uskrs zagrmjeti iz mnogih kubura, pištola, mužara, priručno izrađenih topova, velikih kanta i malih kantica. Barut i karabit već su se odavno udomaćili u kući mnogih Zagoraca. No, svake godine od pucanja netko strada i zadobije teže ili lakše ozljede. Predsjednik Udruge Kostelska pištola - Grof Keglević Milan Flegar kaže kako tradicija uskrsnog pucanja u Zagorju postoji već skoro 500 godina, točnije od 1523 dolaskom grofova Keglevića u Kostel pokraj Pregrade.

U Zagorju čak 29 društava

- Danas u Zagorju postoji čak 29 registriranih kuburaških društava s preko 600 streljača. Istina je, gotovo svakog Uskrsa netko strada, no gotovo nikad na organiziranim pucanjima pojedinih kuburaških društava, već isključivo kad se samoinicijativno puca kod klijeti - s pištoljima ručne izrade i mužarima, često i pod utjecajem alkohola. Kako se prodaja baruta strogo kontrolira, i kuburaška društva mogu je dobiti samo kad policiji najave javno okupljanje s podacima gdje će se i kada pucati, često se u takvim slučajevima koristi barut domaće izrade koji gotovo svaki Zagorec zna napraviti sam kod kuće. Potrebno je tek malo salitre koja se koristi u staklarstvu, sumpornog praha koji se koristi u vinogradima za špricanje i ugljene prašine, najbolje one od izgorjelih trsova - rekao je Flegar.

Dodao je i kako je pucanje iz kubure podosta skup hobi jer kubura se izrađuje isključivo u kućnoj radinosti i košta između 300 i 500 eura. I barut je skup. Košta 125 kuna po kilogramu, što je dovoljno za otprilike 20-ak pucnjeva.

Odobrenje Inspektorata

Iz PU krapinsko - zagorske i ove godine apeliraju na sve da se puca isključivo na organiziranim skupovima. - Prema Zakonu o javnom okupljanju, svaka udruga za pucanje mora imati odobrenje Inspektorata unutrašnjih poslova i postupati prema Zakonu o eksplozivnim tvarima. U protivnom slijedi prijava - rekli su nam u policiji. Na upit kako policija postupa kad djeca u kanticama pucaju s karabitom, odgovorili su da se to u te dane uglavnom tolerira, a policija izlazi samo po zaprimljenoj prijavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije