Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interslast u Termama Tuhelj

Zagorski štrukli uskoro uz bok EU kremšnitama iz slovenskog Bleda

Interslast
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/9
02.10.2014.
u 12:47

Europski kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva okuplja 210 slastičara, koji svojim radom dočaravaju autohtonost kraja iz kojeg dolaze

Brojni zagorski hotelijeri i ugostitelji, posebice iz sektora slastičarstva u dva dana mogu puno naučiti od ponajboljih domaćih i stranih majstora u pravljenju slastica.

Izvorne slastice

Naime, u Temama Tuhelj održava se Interslast, Europski kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, koji okuplja 210 slastičara. Tako je Alma Rekić iz otkrila tajnu izrade poznatih bledskih kremšnita koje su postale brend u EU slastičarstvu, a tu titulu priželjkuje i Županija za specijalitet zagorski štrukli. Majstori slastičari iz svoje dijelova Hrvatske dali su si truda da svojom proizvodom na temu jeseni prezentiraju izvornost i bogatstvo kraja iz kojeg dolaze. Ono čime se Zagorje kao gastro destinacija može predstaviti na jednom takvom skupu su “Babičini kolači” te neizostavni štrukli, koje na prvo mjesto stavlja i naš poznati kuhar Marko Živaljić, a koji su i neizostavna ponuda u svakom objektu koji drži do svoje kuhinje.

Foto: Ivančica Jurčević

Foto: Ivančica Jurčević

Tako su pred stručnjacima zagorske bake, natjecateljice manifestacije, razvukle tijesto i pokazale umijeće pravljenja štrukli, kao i druge izvorne slastice. Budući da se o zagorskim štruklima kao slastičarsko-pekarskom proizvodu govori godinama kao o najizglednijem za dobivanje zaštite pri EU, štrukle u prvi plan stavlja i zagorski župan Željko Kolar.

Mlade snage

Osim vrhunskih slastičara te učenika srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske svoje umijeće pokazale su i učenice Srednje škole Zabok, Ančica Somek i Darija Prekratić sa tortom od buča i tradicionalnom “zljevkom”. Djevojke vole kuhati, a izradu štrukli i gibanice, kažu imaju u malom prstu.

- Na ovakvom skupu možemo samo naučiti nešto više - slažu se djevojke. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, a da majstorije koje su ovdje prezentirane budu poticaj i našim majstorima poželio je i Davor Pleško, ispred Obrtničke komore KZŽ.

>>Najbolji štrukli ove se godine peku u stubičkom kraju

>>Štrukli i mlinci za sve kaj vole ‘dojti v zeleno Zagorje’

Komentara 1

AC
actros
13:56 04.10.2014.

neznam zasto bi se ti struklji trebali zastititi kao brend,prije svega to uopce nije zagorski specijalitet nego je specijalitet iz sjeverne austrije,bayerna i tog okruzenja.....sama rijec strukl je iskrivljena germanska rijec od rijeci strudel,mozda nacin na koji se kod nas priprema je drugaciji pa bi se onda trebalo zvati,zagorski strukli izradjeni na strudel art.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije