Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOP 3 Serijal Večernjeg lista o najmoćnijim ženama kajkavske Hrvatske nastavljamo u Krapinsko - zagorskoj županiji

Zagorske titule licitarki, učiteljici i poduzetnici

Vlasta Hubicki
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
1/3
16.04.2014.
u 16:00

Vlasta Hubicki je dr. vet. med. i potpredsjednica HSS-a, Dunja Špoljar je na ‘privremenom radu’ u saborskim klupama, a Maja Buconjić - Barišić uspješna poduzetnica

- Naravno da mi godi. U vrijeme devalvacije politike, veliki je izazov posebno za političarke biti prepoznata po radu i rezultatima rada. Pri tom sam i prilično iznenađena jer smatram da u Zagorju živi i radi velik broj žena koje su i te kako zaslužile takvu nominaciju. Utoliko me Vaš izbor, bez imalo poze, još više raduje i potiče – odgovorila je na naš upit o tome godi li joj što je naša novinarska ekipa među tri najutjecajnije žene u Krapinsko – zagorskoj županiju uvrstila i nju, saborska zastupnica Dunja Špoljar.

Mnoge rasplakala

Radobojčanka, inače mr. nastave i organizacije u školi, jedina brani muške i ženske boje Krapinsko – zagorske županije u hrvatskom parlamentu. Poznata je po tome što je rasplakala sabornicu predstavivši svoju kćer – “dijete iz epruvete”. - Svakako bih učinila isto bez obzira na vremenski odmak. U Saboru sam progovarala najviše zbog onih kojima je potrebno ohrabrenje na neizvjesnom putu do toliko željenog roditeljstva – kaže Dunja Špoljar koja za sebe kaže da je učiteljica na privremenom radu u politici.

Voli životinje, ljude i licitare

A Vlasta Hubicki, prva županica u Hrvatskoj, koja je na toj funkciji provela čak šest godina, sad potpredsjednica Hrvatske seljačke stranke i predsjednica zagorskog HSS-a kao i Predsjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije, doktorica je veterinarske medicine i licitarka te za sebe kaže: “Volim životinje pa sam zato studirala veterinu, odrasla sam u obitelji koja se po majčinoj strani bavila licitarijom, taj posao volim i znam raditi i zato sam licitar, a volim ljude i zato se bavim politikom.” Njezina poznata uzrečica “za boljitak najljepšeg frtalja svijeta”, objasnila nam je, bila je zapravo razlogom ulaska u politiku – ponajprije zbog Marije Bistrice i njenih sumještana, a zatim i cijele županije. Politika, kaže, nema muški ili ženski predznak, već i muškarci i žene daju isti doprinos, a sve ovisi samo o namjerama uključivanja u politiku. Priznaje da je i u politici nekad teško, kao i u svim životnim okolnostima. No “ukoliko su namjere dobre, izdogovaraju se dobre stvari”. I dok ističe da je nažalost kod nas još uvijek lakše donositi odluke nego ih realizirati, priznaje da je ponekad potrebno puno umješnosti. - Ne osjećam se moćnom – kaže uz smijeh Vlasta Hubicki i dodaje da je moć karakterna osobina, a ne proizvod anketa. Maja Buconjić - Barišić (40), dipl. ekonomistica samozatajna je, ali vrlo uspješna poduzetnica. Na čelu je tvrtke Detmers kontejneri u Svetom Križu Začretju, koja je upravo privela kraju veliki posao za zračnu luku Zagreb.

Naporan posao

- Za francusku tvrtku koja je dobila posao gradnje zračne luke napravili smo cijelu bazu, od ureda do kantine, sa svom potrebnom opremom. Posao je bio naporan, ali isplatilo se, Francuzi su veoma zadovoljni obavljenim - kaže Maja te dodaje da je dobila povjerenje iz razloga što je žena.- Ponosna sam i na prvi dječji vrtić u Samoboru koji je prvi takav u Hrvatskoj. Takav modularni objekat ima B energetsku razinu i po ničemu ne zaostaje od klasičnih vrtića - kaže Maja, koja je udana i majka tri kćeri. Maja je i predsjednica Kluba poslovnih žena u KZŽ.- Posao mi oduzima mnogo vremena, tako da ostatak posvećujem obitelji. Imam tri djevojčice, svi smo skijaši, ali planine nas nisu vidjele već neko vrijeme. Ne zanemarujem prijateljice s kojima rado, kad je za to prilika, otiđem na koncert, kino ili kazalište - rekla nam je Maja.

Komentara 2

KU
kumrovčanin
19:25 16.04.2014.

Sonja Borovčak za mnoge je puno moćnija od svoje prethodne županice Hubicki. Borovčak je izgurala izgradnju prve Zagorske bolnice, dovela je Andabaka koji doduše kasni s izgradnjom Stubaka ali će ih kad tad graditi, krenulo je s velikom izgradnjom cesta, a njezin miljenik, kako kažu kuloari, postao je i ministar za promet u današnjoj Vladi. Za vrijeme Hubicki je pak s druge strane županija prodala hotel i kupalište Krapinske toplice koje su potom zatvorene i takve su više od 12 godina. Što kažu o tome ostali čitaoci?!

KU
kumrovčanin
14:18 17.04.2014.

Kad niko neče komentirati bum ja jer se pitam zakaj novinarke nisu istražile jer sam čul da samozatajnoj poduzetnici firmu od početka vodi prokurist gospon otac iz te branše od prije. Kaj veliju na to druge poduzetnice ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije