Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program restrukturiranja HŽ-a

Zagorci od četvrtka ostaju bez četiriju željezničkih linija

Vlak
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
22.04.2014.
u 12:00

Ukinut će se nedjeljne linije na relaciji od Zaboka do Đurmanca, jutarnja linija od Gornje Stubice do Zaboka te subotnja linija od Varaždina do Konjščine

U cilju provođenja Programa restrukturiranja i racionalizacije poslovanja, HŽ Putnički prijevoz će od četvrtka izmijeniti svoj vozni red. Glasnogovornica HŽ-a Mihaela Tomurad Sušac kaže kako izmjene obuhvaćaju tek deset posto opsega prijevozne usluge, a većinom se odnose na vlakove koji voze vikendom. Na nekim će relacijama umjesto vlakova voziti autobusi, a manji dio vlakova prestat će voziti. Promjene se odnose na vlakove s vrlo malim brojem putnika i znatnom negativnom razlikom između prihoda i troškova, kaže glasnogovornica.

Linije s najvećim gubicima

Raspitali smo se za linije koje prometuju u Zagorju - Zagreb – Varaždin – Kotoriba, Zabok – Đurmanec te Zabok – Gornja Stubica i odgovoreno nam je kako se na području Zagorja ukidaju četiri linije.

- Vlak na relaciji Zabok (20.35) – Đurmanec (21.03) koji vozi nedjeljom i blagdanom više neće voziti. Prosječno se njime vozi 43 putnika. Godišnji trošak je 43 tisuće, a prihod sedam tisuća kuna, gubitak je 36 tisuća kuna. Vlak više neće voziti ni na povratnoj relaciji Đurmanec - Zabok s vremenom polaska od 21.12 i dolaskom u Zabok u 21.40 sati koji vozi nedjeljom i blagdanom. Prosječno se njime vozi 36 putnika. Godišnji trošak je 43 tisuće, a prihod samo 12 tisuća kuna, dakle gubitak je 31 tisuću kuna. Vlak na relaciji Gornja Stubica (3.57) – Zabok (4.16) koji vozi radnim danom, od ponedjeljka do petka, također više neće voziti. Prosječno se dnevno njime vozi 14 putnika, godišnji trošak je 111 tisuća kuna, a prihod samo 19 tisuća kuna. Gubitak je 92 tisuće kuna.

Neće voziti ni vlak na relaciji Varaždin (12.09) – Konjščina (13.12) koji vozi subotom do 7. lipnja i ponovo od 6. rujna. Prosječno se njime vozi 30 putnika. Godišnji trošak je 83 tisuće, a prihod 16 tisuća kuna, gubitak je 67 tisuća kuna - stoji u priopćenju.Inače, izmjene u voznom redu obuhvaćaju 270 vlakova u lokalnom i daljinskom prijevozu na području Hrvatske te 73 vlaka u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba.

Mjere racionalizacije

- Budući da je smanjenje troškova jedan od preduvjeta za financijski održivo poslovanje, HŽ Putnički prijevoz ovim će izmjenama dodatno smanjiti troškove za oko 80 milijuna kuna. Ostale mjere racionalizacije poslovanja uključuju neisplatu regresa, božićnice i uskrsnice. Važno je naglasiti da se nakon ovih promjena putnički promet ni na jednoj relaciji neće ukinuti. Na pojedinim relacijama vozit će manji broj vlakova vikendom i blagdanom, a na pojedinim će umjesto vlakova voziti autobusi - kaže u svom priopćenju glasnogovornica Mihaela Tomurad Sušac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije